8 manieren om meer dankbaarheid te voelen

Dankbaarheid is een mooie emotie. Lukt het jou om dankbaarheid te voelen? Lig je wel eens in bed te bedenken wat er niet goed is gegaan vandaag? Wat je anders had kunnen doen? Waar je ontevreden over bent? Of voel jij je dankbaar? Sta je hier wel eens bij stil? Wat is dankbaarheid precies voor jou?

Voor mij is dankbaarheid een heel fijn, vreugdevol gevoel wat ik in mijn hart voel. Je dankbaar voelen is iets wat bijdraagt aan meer zelfliefde en zelfvertrouwen. Want wie ben je met het gevoel van dankbaarheid?

Liever luisteren dan lezen? Dat kan in deze podcastaflevering.

Makkelijk praten

Misschien denk je nu wel: Je hebt makkelijk praten Esmeralda, ik ben ziek / heb een stressvolle baan / geen fijne relatie / ontzettend irritante collega’s / depressieve gevoelens dus hoe kan ik me nu dankbaar voelen. Nou, juist door dit te oefenen en het gevoel vaker te ervaren kun je hier verandering in brengen. Misschien niet in de situatie, maar wel hoe je hier mee omgaat. Zelfs in een voor mij verschrikkelijke periode, die enorm stressvol en verdrietig was, is het mij gelukt om me dankbaar te voelen. Dus. Je meer dankbaar voelen. Hoe doe je dat? Hieronder volgen 8 tips.

Kijk om je heen

Kijk nu (ja nu!) om je heen en zie vijf dingen waar je dankbaar voor bent (bij mij op dit moment een warme knusse huiskamer, gezellige plantjes, mooi boek wat ik aan het lezen ben, mijn piano, lekker kopje thee).

Sluit je ogen

Leg je hand op je hart en sluit je ogen. Denk aan vijf mensen die in je leven zijn waar je heel dankbaar voor bent. Neem de tijd om aan deze personen te denken en wat ze voor je betekenen.

Verwacht niks terug

Toon je dankbaarheid naar anderen zonder iets terug te verwachten. Stuur een kaartje. Vertel dat je het fijn vindt dat de ander voor je klaar staat. Geef een knuffel. Neem een bloemetje mee.

Wees bewust aanwezig

Als je aan het wandelen of fietsen bent, wees bewust van dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dingen die je ziet, hoort, ruikt, voelt. Voel het gevoel van dankbaarheid door je heen stromen. Wees dus bewust aanwezig in het hier en nu. In het heden. Adem een paar keer diep in en weer uit.

Ga schrijven

Schrijf iedere avond voor je gaat slapen minimaal drie punten op waar je dankbaar voor bent. Dit is echt zo helpend! Want dan val je niet in slaap met het gevoel dat je iets niet goed hebt gedaan, maar met een gevoel van dankbaarheid. Mooi toch?

Maak een collage

Maak een collage. Pak een A4 en plak hierop plaatjes, teksten, woorden, foto’s van alles waar je dankbaar voor bent. Kijk hier naar als je gaat slapen en als je wakker wordt. Helpt direct voor een instant gevoel van dankbaarheid.

Ga op zoek

Als je in de file staat of steeds voor een rood licht staat. Zoek ook dingen waar je dankbaar voor bent. Dat je überhaupt een auto of fiets hebt. Leuke muziek. De zon schijnt. Mopperen verbetert de situatie niet namelijk.

Betaal je rekeningen met liefde

Tijdens één van mijn lessen hadden we het over rekeningen die betaald ‘moeten’ worden. Dat zou je vervelend kunnen vinden. Je kunt het ook omkeren, namelijk dankbaar zijn voor elke rekening die je krijgt. Want dat betekent dat je een huis hebt, dat je licht en elektriciteit hebt, dat je de mogelijkheden hebt om iets aan te schaffen, dat je vuilnis wordt opgehaald, etc. En zo kan je allerleid ‘vervelende’ situaties ombuigen tot iets waar je dankbaar voor kunt zijn.

Blijf oefenen

Blijf hiermee oefenen. Uiteindelijk is dankbaarheid een staat van zijn, iets wat automatisch gaat zonder erbij na te denken.

Kun je niet slapen: denk aan dingen waar je dankbaar voor bent! Vind je dat lastig? Deze intentie kan je hierbij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *