9 manieren om een affirmatie te gebruiken

Wat kun je allemaal doen met een affirmatie? Je hebt vast wel eens gehoord dat je voor de spiegel kan staan en hem opzeggen. Maar er is nog veel meer mogelijk. Hieronder vind je 9 manieren om een affirmatie te gebruiken.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Wat is een affirmatie

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Een gedachte waarbij je iets loslaat en/of een gedachte die je ondersteunt in het bereiken van je doel. Een gedachte die er voor zorgt dat je je geen slachtoffer voelt van een situatie, maar die jou de kracht geeft om te veranderen. Je gebruikt affirmaties om jezelf te herprogrammeren.

Affirmaties kunnen ongelooflijk krachtig zijn en ontzettend behulpzaam bij het loslaten van oude overtuigingen en programmeren van nieuwe overtuigingen. Hierbij is het wel belangrijk om niet zomaar ‘positieve’ zinnen te roepen, maar dat je iets kiest waar jij een heel goed gevoel van krijgt. Soms is het even zoeken naar iets wat bij je past en fijn voelt.

Een affirmatie zoeken die bij je past, kan soms even zoeken zijn. Belangrijk is dat je met een affirmatie zegt wat je WEL wil. Dat je het positief formuleert. En dat je de tegenwoordige tijd gebruikt, alsof het al zo is. Hier kun je lezen hoe je een affirmatie maakt die echt werkt.

Wel belangrijk: als je gaat werken met affirmaties, heeft het weinig zin om er ‘s ochtends een paar minuten iets mee te doen en de rest van de dag jezelf te kleineren, jezelf te veroordelen en te bekritiseren. Het is dus belangrijk om je bewust te worden van al je gedachten gedurende de dag.

Lang of kort

Wat ook goed is om te weten, dat je over een langere periode met een affirmatie kunt werken. Maar je kunt ook een affirmatie inzetten op het moment dat je het nodig hebt. Dus als jij je teleurgesteld voelt, zeg dan bijvoorbeeld: Ik mag me teleurgesteld voelen. Ik kies ervoor het nu los te laten. Dus je kunt ze voor een korte periode inzetten als het nodig is, of je kunt ze gebruiken om jezelf te herprogrammeren.

1. Schrijven

Als eerste kun je aan de slag gaan met het schrijven van je affirmatie of van een setje affirmaties waarmee je werkt. Schrijf je affirmatie op een briefje en hang deze op je spiegel, leg hem naast je bed, stop hem in je portemonnee.

Je kunt ook hem regelmatig in een schriftje schrijven. Bijvoorbeeld iedere ochtend als je net wakker bent. Let er wel op dat je het met aandacht en gevoel doet. Zomaar honderd keer een affirmatie neerpennen werkt niet. Dan lijkt het net strafwerk.

2. Visueel

Maak je affirmatie visueel. Schrijf je affirmatie op een stuk karton, plak er plaatjes en woorden bij die jij erbij vindt passen. Zorg ervoor dat je enorm blij wordt als je er naar kijkt. Het gaat dus om het gevoel oproepen van de affirmatie en door hem visueel te maken kan dat heel goed werken.

In de app Canva kun je heel makkelijk afbeeldingen maken. Met behulp van sjablonen, je kunt zelf foto’s uploaden, er staan veel afbeeldingen, vormen, etc in. Veel zijn gratis. Je kunt je affirmatie dus op een mooie manier bewerken, mooi lettertype met passende afbeelding erbij. Of een leuke foto van jezelf. Die afbeelding kan je dan gebruiken als achtergrond op je telefoon of je laptop. Of uitprinten en ergens ophangen.

3. Denken

Denk aan je affirmatie als je aan het fietsen bent, in de rij bij de kassa staat te wachten, als je aan het stofzuigen bent. Je hebt ruim 60.000 gedachten per dag, probeer dus zoveel mogelijk ondersteunende gedachten te denken! Juist door het te integreren in je dagelijkse leven, heeft het veel meer effect.

4.Spreken

Zeg hem hardop als je er aan denkt. Liever eens per dag krachtig, dan tien keer omdat ‘het moet’. Ik zelf vind in de auto een fijne plek om te affirmeren.

Geef eens aandacht aan hóe je een affirmatie uitspreekt. Als je klemtoon op een ander woord ligt bijvoorbeeld, kan hij net weer anders binnen komen. Spreek je snel of langzaam? Hoog of laag? Probeer eens uit!

5. Luisteren

Spreek jouw affirmaties in mbv je telefoon en luister ze indien nodig. Of zoek een podcastaflevering van mij op met affirmaties. Zoals deze met affirmaties om je gehoord en gezien te voelen. Of deze aflevering met affirmaties over liefde geven en ontvangen.

6.Gebruik een Spiegel

Je kunt hem tegen jezelf in de spiegel zeggen. Dat heeft veel kracht! Een spiegel laat direct zien waar je weerstand zit. Wat zeg je allemaal tegen jezelf, wat vind je van jezelf als je in de spiegel kijkt? Het reflecteert precies hoe jij naar jezelf kijkt. Kan heel confronterend zijn én juist heel behulpzaam want het laat zien waar je nog aan mag werken, wat je kan loslaten, waar die weerstand zit.

7. Zing

Je kunt hem zingen. Heel hard. In de auto. Of onder de douche 🙂 Voor instant blijheid. Kies een melodie die je aanspreekt, maak eventueel een rijmpje met je affirmatie en zing hier je affirmatie op.

8. Houding

Let op je houding bij het uitspreken van een affirmatie. Voel eens verschil als je hem zegt als je ligt, zit of staat. Vaak is een affirmatie het krachtigst als je staat. En let eens op HOE je erbij staat. Met gebogen hoofd, een sip gezicht en hoofd omlaag? Of rechtop, ontspannen met een lach op je gezicht?

Maak eens gebaren bij je affirmatie. Gooi je handen in de lucht, maak een vuist die je omhoog zwaait om iets te bekrachtigen. Of als je een affirmatie gebruikt om iets los te laten, maak een gebaar wat hier volgens jou bij hoort. Probeer eens wat uit en voel hoe het voelt.

9. Digitaal

Gebruik een affirmatie als wachtwoord. Wat inspiratie:

Ikbenleuk!

ikverdienLIEFDE!

1234IkhebPlezier

910ikvoelmeGezien

GoedGenoeg!

En dit heb ik onlangs ergens gezien op Facebook. Je kunt op je telefoon verschillende apps bij elkaar in één vakje plaatsen. En dit vakje kun je een naam geven. Gebruik voor deze naam een affirmatie. Je bent wel beperkt tot een bepaald aantal letters, maar met een beetje creativiteit kun je wel een eindje komen. Ik heb daarom Engels en Nederlands door elkaar gebruikt, anders lukte het me niet of klonk het raar in mijn oren.

Zo heet mijn mapje met video- en audiobewerkingsprogramma’s ‘Ik mag er zijn’. Mijn mapje met bestanden heet ‘I’m full of love’. Wandel- en andere beweegapps zitten in het mapje: ‘Ik ben gezond’. Mijn mapje met thuisapps (zoals Netflix, printer en de thermostaatapp) heet ‘I love home’. Social media ‘I’m connected’ en apps waarmee je kan shoppen zoals Marktplaats en Hema: ‘I am wealthy’.

Op de foto die hoort bij deze blog kun je zien wat ik bedoel.

Dit waren 9 manieren om een affirmatie te gebruiken. Probeer uit en voel verschil tussen de manieren. En doe wat het beste voor je werkt op dit moment.

Wil jij leren werken met de kracht van je gedachten? Eindelijk eens af van die zelfkritiek en onzekerheid? Doe mee met mijn 1 op 1 traject.