Werken affirmaties echt?

Werken affirmaties echt? Als je je bewust wordt van je eigen gedachten, zul je merken dat deze waarschijnlijk niet altijd even leuk, fijn en liefdevol zijn. En al deze gedachten die je tegen jezelf (vaak onbewust) zegt (wat stom van me, het gaat me toch niet lukken, ik ben een slappeling, ik verdien dit niet) geloof je. Maar wie zegt dat het waar is? Jij! Maar andere, positievere gedachten, zijn net zo waar. Dus als jij er voor zou kiezen om andere gedachten te denken, kunnen deze ook waarheid voor jou worden.

Een affirmatie moet goed voelen

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Er wordt mij soms gevraagd of het echt helpt, zo’n affirmatie. Is het niet jezelf voor de gek houden? Ja, misschien wel. Maar als je tegen jezelf zegt dat je niet mooi bent, of te dik of te lelijk of te dom of te groot of te klein of te bang of niet goed genoeg, ben je jezelf dan niet voor de gek aan het houden? En natuurlijk is het belangrijk dat je een affirmatie maakt die goed voelt. Het kiezen voor een juiste affirmatie is soms zoeken en proberen, zodat je op het randje zit van ‘ik geloof er nog niet in maar het zou best eens kunnen’. 

Eerst loslaten

Heel belangrijk is dat je eerst iets los laat. Overtuigingen zijn vaak jarenlang aanwezig, deze zijn niet zomaar verdwenen door het roepen van positieve zinnetjes. Eerst die overtuiging loslaten dus! Dat kan ook door een affirmatie, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik laat mijn angst voor afwijzing los’ of ‘ik laat de overtuiging los dat ik niet goed genoeg ben’. Ook hier is het van belang de goede affirmatie te vinden.

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat het helpt. Ik ben al 25 jaar met affirmaties aan de gang. En heb heel veel belemmerende overtuigingen (zoals ‘niemand luistert naar me’) en angsten (bijvoorbeeld praten tegen vreemde mensen, auto rijden) los gelaten en vervangen door helpende gedachten. Hierdoor vind ik mezelf leuk en goed zoals ik ben. En dat maakt het leven echt veel fijner!

Hier kun je horen hoe je een goede affirmatie maakt die werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *