Stop met zelfkritiek en ga beter voor jezelf zorgen

Ik werk ook als diëtist en ik kom zó veel vrouwen tegen die zeggen dat ze zichzelf walgelijk, dik, vies, smerig vinden. Ik vind dit ZO erg om te horen. Stuk voor stuk zijn het mooie, leuke, gezellige, fijne, lieve vrouwen. En als het dan bijvoorbeeld niet lukt om af te vallen, zeggen ze tegen zichzelf dat ze een mislukkeling zijn, een loser, een slappeling. Dat ze eigenlijk beter voor zichzelf zouden moeten zorgen.

Stop er mee!

Dit is wat ik er over wil zeggen. STOP ER MEE! Stop met jezelf naar beneden halen, jezelf kleineren, jezelf bekritiseren, jezelf haten, je lichaam haten. Stop met jezelf te vergelijken met een ander. En begin met houden van jezelf. Wees lief voor jezelf, zorg voor jezelf, verzorg je lichaam liefdevol, zeg leuke dingen tegen jezelf, wees mild voor jezelf.

Wacht niet langer

En wacht hier niet mee tot je slanker bent, meer zelfvertrouwen hebt, meer tijd hebt, meer geld hebt, een leukere relatie hebt, tot alles anders is. Dan denk je net verkeerd om. Begin eerst met jezelf waarderen, liever te zijn voor jezelf. En daarna volgt de rest.

Ik dacht vroeger: ‘als ik meer zelfvertrouwen heb, dan pas ben ik goed’. Ik kwam er achter dat het zo niet werkt. Ik heb toen gewerkt aan het accepteren van mijn onzekerheid. Wat er voor heeft gezorgd dat ik mezelf meer accepteerde. Wat weer resulteerde in meer zelfvertrouwen. Het werkt dus andersom. Eerst acceptatie van wat er is, dan kun je het loslaten en dan is er ruimte voor iets nieuws.

Beter voor jezelf zorgen

Als je jezelf leuker gaat vinden, dan ga je automatisch beter voor jezelf zorgen. Zowel qua beweging, slaap en voeding. En dan kun je ook beter grenzen aangeven bijvoorbeeld. En dan ben je ook minder kritisch voor jezelf. Zodat het niet meer nodig is om ’s avonds uitgeput en gefrustreerd neer te ploffen op de bank met een zak chips en een fles wijn.

Want hoe kun je ooit afvallen als je de hele dag tegen jezelf zegt dat je dik bent en het niet waard bent. Hoe kun je van jezelf gaan houden als je tegen jezelf zegt dat het nooit goed genoeg is. Dat jij niet goed genoeg bent. Wacht hier niet mee, doet het NU. Zie in dat JIJ mooi bent, bijzonder bent, uniek bent. Jij hebt een verhaal, jij bent waardevol. Ik geloof het. Ik geloof in jou, jij ook?

Meer inspiratie? Luister deze podcastaflevering Jij bent goed zoals je bent. Of deze met affirmaties: Blij met mijn lijf.