Kerstgedachte

Inmiddels zit ik al heel wat jaren in de activiteitencommissie van de school van mijn dochter. Van de week besefte ik ineens dat ik de laatste weken tijdens de activiteiten (kerstdiner organiseren, versieren van de school) vooral aan het mopperen was en ook heel onaardig over anderen aan het praten was. Ik voelde me best wel schuldig. En dit heb ik daarna weer los gelaten, zodat ik kan kijken wat er nou écht aan de hand is.

Ik geloof namelijk dat als je je irriteert aan iemand, dat ALTIJD iets zegt over jezelf en niks over de ander. En ja, dat vereist dus zelfreflectie. Kan confronterend zijn. En ook zo bevrijdend! Want als jij er voor kiest niet de ander de schuld te geven van jouw ongemak, dan ben je zelf verantwoordelijk en stap je uit de slachtofferrol. Jij beslist zelf hoe jij je voelt en niet een ander!

Stel dat je heel perfectionistisch bent. En een collega maakt een opmerking over iets wat je bent vergeten. Dan zou je boos kunnen worden op je collega, want zij zit altijd zo te zeuren en iedereen vergeet wel eens wat. En dan kun je aan anderen gaan vertellen over die zeurende collega die zo onaardig is, en zo wordt het probleem alleen maar groter. Terwijl zij het waarschijnlijk heel goed bedoelde en je alleen maar wou helpen.

Als je weet hoe het werkt. Dan maakt die collega die opmerking en je bent je er bewust van dat er iets in je wordt getriggerd. Ze drukt op je ‘rode knop’ zeg ik altijd. Je patroon gaat in werking. Als je weet waar dit vandaan komt, snap je waarom je zo geraakt bent door de opmerking. En als je dit dan kunt accepteren, dan kun je het loslaten. Dan bedank je je collega. En je kunt er voor kiezen om iets te gaan doen aan je perfectionisme. Want als jouw perfectionisme minder wordt, zal je ook niet meer getriggerd worden door die opmerking van je collega.

En dit sluit mooi aan bij mijn kerstwensen voor jou. Wees mild voor de ander en vooral lief voor jezelf. Behandel jezelf met liefde. Durf eerlijk naar jezelf te kijken. Zet kleine stapjes op weg naar een nog mooier leven. En doe het NU! Zeg nu op dit moment iets liefs tegen jezelf. Fijne kerst!

Wil jij uit je slachtofferrol stappen? Luister dan deze aflevering.

Meer lezen? Lees hier hoe je omgaat met irritante mensen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *