Krijg meer zelfvertrouwen

Wat zou het fijn zijn, om meer zelfvertrouwen te voelen! En minder onzeker te zijn. In deze aflevering geef ik je een hele belangrijke tip hoe je je zelfvertrouwen kan vergroten.

Mijn grootste les

In 2008 heb ik de opleiding gevolgd tot trainer in de filosofie van Louise Hay, zodat ik de cursus ‘Je kunt je leven helen’ mag geven. Heel intensief en vooral ook heel leerzaam. De grootste les die ik heb geleerd, is het accepteren van mijn onzekerheid. Ik dacht daarvoor altijd: ‘Als ik niet meer onzeker ben, dan ben ik pas goed.’

Misschien herken je dit wel. Of soortgelijke gedachten. ‘Als ik slanker ben, dan pas heb ik een positiever zelfbeeld.’ ‘Als ik minder perfectionistisch ben, dan ben ik een gelukkiger mens.’ ‘Als ik niet meer zo snel geïrriteerd ben aan mijn kinderen, dan ben ik een goede moeder.’ Jammer, zo werkt het niet. Het werkt precies andersom. Als je jezelf accepteert, word je minder onzeker. Als je een positiever zelfbeeld hebt, voel je je slanker. Als je je gelukkiger voelt, kun je je perfectionisme beter loslaten.

Accepteren van onzekerheid

Dus ik heb gewerkt aan het accepteren van mijn onzekerheid. Want dat was een deel van mezelf dat ik afwees. Want ik mocht van mezelf niet onzeker zijn. En dit was een heel proces. Terwijl ik de opleiding volgde, werkte ik ook met een oefengroepje. Een groepje mensen, die de cursus bij mij volgden waarop ik het geleerde kon toepassen.

Als ik hier nu aan terug denk, was dit echt tenenkrommend soms haha. Wat was ik zenuwachtig, ik vond het doodeng. En ik lag na zo’n les vaak wakker omdat ik vond dat ik heel veel dingen niet goed had gedaan. Omdat ik zo onzeker was, zei ik echt niet de juiste dingen tijdens de lessen, ik stond niet in verbinding met de cursisten en niet met mezelf. Maar ik heb het wel gedaan. En in de loop der tijd vond ik het steeds minder eng en werd ik steeds zekerder van mezelf. En nu doe ik het met ontzettend veel plezier.

Geef jezelf toestemming

Ik weet dus ontzettend goed hoe het voelt om je onzeker te voelen. En ik weet ook hoe het voelt om dit los te kunnen laten. En daarin is de eerste stap het accepteren van je onzekerheid. Begin er mee. NU. Niet morgen. Of volgende week. Of volgend jaar. Of als je meer tijd hebt. NU. Zeg tegen jezelf: Ik accepteer mijn onzekerheid. Het mag er zijn. Ook al voel ik mij onzeker, ik accepteer mijzelf volledig.

En de volgende keer als je je onzeker voelt, veroordeel jezelf dan niet. Zeg tegen jezelf dat het mag. Geef jezelf toestemming om je onzeker te voelen. Want jij bent helemaal goed zoals je NU bent! YES! Geloof dit en voel dit!

Kun je wel een douche van zelfvertrouwen gebruiken? Luister dan deze aflevering van mijn podcast, bijvoorbeeld op Spotify.

En wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Doe dan mee met de cursus ‘Je kunt je leven helen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *