In 5 stappen van angst naar actie

Misschien is dit wel herkenbaar voor jou. Dat je iets graag iets wil, en dat je maar niks doet. Je wacht. Maar waarop? Misschien tot je slimmer, slanker, rijker, beter, anders bent, of meer tijd hebt. Je wacht tot het juiste moment. Je onderneemt geen actie, omdat je eigenlijk angst hebt. Er is zo’n stemmetje in je hoofd dat je zegt dat het toch niet gaat lukken. Terwijl je iets wel heel graag wil en het nodig is om actie te ondernemen. Hieronder de stappen die ik heb gezet en die jou ook kunnen helpen. In 5 stappen van angst naar actie!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Stemmetjes

Soms ben ik iets van plan te doen. Een podcast starten, een retreat organiseren, een nieuwe cursus bedenken. Dingen waar ik enthousiast van word. En ik vind het vaak ook superspannend. Want dan is er een stemmetje in mijn hoofd: straks komt er niemand, misschien heb ik geen aanmeldingen. Straks luistert er niemand. Dan gaat mijn innerlijke saboteur zijn best doen om het uit te stellen bijvoorbeeld.

1. Wees je bewust

Wees je bewust dat je aan het uitstellen bent, dat je geen actie onderneemt omdat je eigenlijk angst hebt. Dit kan alleen maar als je eerlijk naar jezelf kan kijken. En je dus bewust bent van de gedachten die ervoor zorgen dat je geen actie onderneemt. Veroordeel deze gedachten niet. En veroordeel jezelf niet. Want je mag je onzeker voelen, bang zijn, angst hebben. Omarm het, laat het toe, als het er mag zijn, kan je het loslaten.

2. Stap in de juiste identiteit

Als je denkt aan hetgeen je heel graag wil bereiken, wat voor persoon moet je dan zijn? Wat is de identiteit die dan bent? Oftewel: wat voor persoon ben je dan? Wie ben je, welke rol heb je? In mijn geval ben ik een succesvolle onderneemster, iemand die vertrouwen heeft, een moedige doorpakker. Door in de juiste identiteit te stappen, ga je actie ondernemen. Want bij een andere identiteit horen andere gedachten, andere gevoelens, ander gedrag. Wie moet je zijn om te doen wat je wil doen? En hoe voelt dit dan? Voel jij je krachtig? Vol zelfvertrouwen? Enthousiast? Blij? Kruip zoveel mogelijk in de huid van de toekomstige jij.

3. Maak het visueel

Zie voor je hoe het zal zijn. Om je doel bereikt te hebben, om je nieuwe identiteit aan te nemen. Visualiseer hoe een dag eruit zal zien als de nieuwe jij. Wat doe je, hoe zie je er uit, wat zeg je, wat denk je? En voel hoe de toekomstige jij zich voelt.

Als je het gevoel kunt oproepen wat hoort bij je doel, bij je nieuwe identiteit, dan kan je dit visueel maken. Bijvoorbeeld door het maken van een visionboard.

Dus misschien is het gevoel bij je doel krachtig, enthousiast, vrijheid, blijheid.

Vanuit dit gevoel ga je aan de slag. Zoek plaatjes die corresponderen met dat gevoel. Kies plaatjes die jouw doel visueel maken. En voeg eventueel wat woorden toe zoals Vrijheid, Vertrouwen, Gewoon doen. Ik zou niet al teveel woorden doen, want je hersenen houden van plaatjes. Als je naar je visionboard kijk, kan je dit gevoel wat hoort bij je doel of datgene je wil doen, makkelijk oproepen. En het hoeft geen groot visionboard te zijn, misschien is het maar één plaatje dat bij je resoneert.

4. Stappenplan

Maak vanuit dit gevoel een stappenplan. Een lijst met kleine stapjes die je kan zetten om je doel te bereiken. En ja, dan ga je waarschijnlijk uit je comfortzone. Misschien wil je een andere baan. Dat kan heel groots klinken en dat is iets wat uit je comfortzone ligt. Stap dus eerst in de identiteit die je nodig hebt (zoals krachtige, zelfverzekerde sollicitant). Wat zijn de eerste stapjes die je kan nemen? Eerst een lijstje maken van websites waar je vacatures kan vinden? Of uitzoeken hoe je ook alweer een goede CV moet maken? Een rijtje maken van jouw mooie eigenschappen? Maak die stapjes zo concreet mogelijk. En die niet te veel tijd kosten. En plan die stappen ook in in je agenda. Soms kan het ook helpen om dit samen met iemand te doen. Vertel aan iemand wat je van plan bent, welk doel je wil behalen, welke stappen je gaat zetten en vier samen je successen.

5. Maak een feestje van de reis

Neem het besluit om te genieten van de weg er naar toe. Maak een feestje van de reis. Neem kleine stapjes en wees trots op jezelf dat je dit hebt gedaan. Voel je dankbaar dat je dit mag doen. Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Leer van je fouten. Vier je successen, hoe klein ook. Kijk af en toe terug om te zien hoe je bent gegroeid als mens. Wees je eigen cheerleader, moedig jezelf aan. En dit is zo belangrijk, want we zijn vaak zo geneigd om eerst een doel te bereiken, en dan pas ‘is het goed’. Dan ben je er. En weet je, vaak valt dat tegen, want dan hebben we weer een nieuw doel dat we willen halen. Dus geniet van je reis, maak het zo leuk mogelijk!

Kom in actie!

Is er iets wat je heeel graag wil doen, maar het niet doen omdat je het niet durft of omdat het er ‘de tijd’ nog niet voor is en je blijft uitstellen? GA HET DOEN! Echt, als je er mee aan de slag gaat, dan geeft het zoveel zelfvertrouwen. En als het eindresultaat niet is wat je er van verwacht, nou en? Je hebt het tenminste wel gedaan! En dan kun je trots op jezelf zijn dat je iets hebt gedaan in plaats van niets! Kom in actie, zet het eerste kleine stapje!

Kun jij meer zelfvertrouwen gebruiken? Download dan gratis mijn Wandelmeditatie Meer Zelfvertrouwen.