Jij bent goed zoals je bent

Ik luisterde net een Podcast van een gerenommeerd persoon, en hij zei dat hij ontzettend boos werd van coaches die roepen dat je goed bent zoals je bent. Hij vond het schandalig.

Vroeger zou ik me ontzettend aangesproken voelen. Zou ik denken dat ik het mis heb, dat ik het misschien beter niet meer kan zeggen. En gaan twijfelen aan mezelf. En boos worden op de beste man. En nu dacht ik: Oh, we liggen niet helemaal op één lijn. En het was een goede aanleiding om dit stukje te schrijven. Want ik twijfel er niet aan en ik durf er echt voor te gaan staan: jij bent goed zoals je bent.

Juist wél werken aan je groei en ontwikkeling

Hij zei zelfs nog, dat als je twintig kilo te zwaar bent en er niet uit ziet, dat je dan zeker niet tegen jezelf moet zeggen dat je goed bent zoals je bent. Pardon? Ben je dan niet oké als je te zwaar bent? En zie je er dan niet uit? Huh? Hier ga ik echt van stuiteren. Als je jezelf goed vindt zoals je bent, wil niet zeggen dat je niks hoeft te veranderen. Ik ben juist voor persoonlijke groei en ontwikkeling. En hierbij helpt het als je oké bent met jezelf.

Beter voor jezelf zorgen

Als je jezelf pas goed vindt als je twintig kilo lichter bent, klopt er in mijn ogen iets niet. Als je jezelf oké vindt, als je meer zelfliefde ontwikkelt, dán kun je beter voor jezelf gaan zorgen. Want anders ben je nooit goed genoeg. Wanneer ben je wel goed zoals je bent? Als je eindelijk bent afgevallen? Of is er dan weer iets anders wat beter kan? Vast wel. Maar dan ben je nooit goed zoals je bent.

Als je oké bent met de situatie, dan kun je veranderen. Als je er niet oké mee bent, dan heb je juist kans dat je in de slachtofferrol blijft hangen. Als je jezelf af blijft vragen: waarom heb ik dit, waarom overkomt mij dit, dan kom je niet vooruit. Als je een situatie anders wil, omarm deze situatie, accepteer de situatie zoals die is, accepteer jezelf. En vraag jezelf af wat je kunt doen om deze situatie te veranderen. En doe het dan ook. 

Jij bent goed zoals je bent!

Ik vond het verrassend dat er mensen zijn die het schandalig vinden dat ik dit zeg, en ik doe het toch: JIJ BENT GOED ZOALS JE BENT! Lekker puh. 

Wil jij nog vaker van mij horen dat je goed bent zoals je bent? En tegelijkertijd werken aan je persoonlijke groei? Doe dan mee met mijn cursus ‘Je kunt je leven helen’. Of luister deze podcast op bijvoorbeeld Spotify.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *