Jij bent goed zoals je bent

Misschien herken je dit wel: je moet eerst iets aan jezelf veranderen, voordat je jezelf kunt accepteren. Je vind jezelf niet goed zoals je nu bent. Dat dacht ik vroeger ook: ik voelde me vaak onzeker. En ik dacht: als ik niet meer onzeker ben, dan pas ben ik goed!

Wil je deze blog liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Als…, dan…

Eerst wil je een betere moeder zijn. Of eerst wil je meer werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Of je moet eerst carrière maken. Of een ‘beter’ mens worden. Je wil eerst beter je grenzen aan kunnen geven. Of eerst afvallen. En dán ben je goed.

Je zit in de als…, dan… modus. Je moet eerst aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je goed genoeg bent.

Mand

Of je bent bang door de mand te vallen. Je denkt: als mensen me écht leren kennen, dan vinden ze niet meer aardig. Of ze houden niet meer van me. Dus je zegt dat je niet goed genoeg bent, dat het nodig is je anders voor te doen.

Jij bent goed zoals je bent

Dit wil ik je zeggen: jij bent goed zoals je bent. JIJ BENT GOED ZOALS JE BENT! Nu. Op dit moment.

Stop ermee te denken dat je eerst aan allerlei voorwaarden moet voldoen voordat je goed bent. Dat je eerst rijker, slanker, mooier, anders, beter, krachtiger, zelfverzekerder moet zijn. Nee, je bent oké zo. Ook met die vetrolletjes en je minder leuke kanten.

Dus ook als je onzeker bent, ben je goed zoals je bent. Of als je tegen je kinderen staat te schreeuwen. Of als je teveel chocola hebt gegeten. Of als je je grenzen niet hebt aangegeven, ook dan ben je goed zoals je bent.

Sleutel

Dit is de sleutel. Als jij jezelf kunt accepteren, als je van jezelf kunt houden, gaat er veel positief voor je veranderen. Als ik me onzeker voel, kan ik tegen mezelf zeggen dat het oké is. En dan kan ik het loslaten. Dan wordt het geen gevecht.

Voorheen zei ik dat ik me niet onzeker mocht voelen. Dan vond ik het stom dat ik me zo voelde, ik schaamde me. Het voelde zwak, als falen. Of ik zei dat het onzin was om me zo te voelen.

En nu omarm ik het. En dat is fijn en geeft veel rust.

En met jezelf accepteren bedoel ik niet dat je niks hoeft te veranderen. Gun het jezelf om jezelf te ontwikkelen, om te groeien. GUu het jezelf steeds meer te accepteren, om stapje voor stapje jezelf te waarderen.

Spiegel

Kijk eens in de spiegel en zeg tegen jezelf: ik ben goed zoals ik ben. En als je het moeilijk vind om te geloven, zeg dan: iedere dag lukt het me beter om te geloven dat ik goed ben zoals ik nu ben.

Wil je werken aan je zelfacceptatie en zelfliefde? Eindelijk eens af van dat negatief denken, van die zelfkritiek? Doe dan mee met de cursus ‘Je kunt je leven helen’, dat kan in Goes of online in combinatie met mijn 1 op 1 traject.