Het leven is een oefening

Ik had onlangs een gesprek met een cursist van mij. Ze had moeite met het aangeven van grenzen. Ik zei tegen haar: ga ermee oefenen. Het hoeft niet direct goed, zie het als een experiment. En zij zei: het hele leven is een oefening. Dat vond ik zo’n mooie uitspraak!

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Het hoeft niet perfect

Het hele leven is een oefening. het suggereert dat het een speelveld is, het is niet erg om te falen, om fouten te maken. Het hoeft niet allemaal perfect. Je kan geen fouten maken, als je het ziet als een oefening kan het nooit mislukken. Oefening baart kunst. Je hoeft niet in één keer allemaal goed te kunnen, verwacht dat niet van jezelf.

Ik geloof dat oefening helpt om steeds beter te worden in iets. Je leert van je ‘fouten’: zo wil ik het niet of zo kan ik het beter niet doen.

Juist door iets te zien als experiment, kan je de druk eraf halen. Je doet iets voor een bepaalde tijd. Het hoeft niet gelijk voor heel je leven.

Experiment in hardlopen

Een voorbeeld: ik heb altijd geroepen dat ik niet sportief was, dat ik nooit zou hardlopen, dat ik geen conditie had. En op een gegeven moment dacht ik: nou, wel grappig om eens te proberen. Als experiment. Kijken hoe ver ik kom. Ik had niet een specifiek doel in gedachten. Ik was benieuwd wat het me zou brengen. Ik kan je zeggen: de eerste keer dacht ik dat ik dood ging, ik kon nog niet eens een minuut achter elkaar hardlopen. En de tweede keer ging het al ietsje makkelijker. Uiteindelijk heb ik 7 km achter elkaar hard gelopen.

Wat kan jij doen?

Stel je wil een ochtendritueel in het leven roepen, maar je komt niet heel makkelijk je bed uit. Zeg dan: ik ga komende twee weken de wekker zetten om zes uur en kijken wat het me oplevert. Als het niks is, stop er dan mee. Als het je wel goed doet, kijk dan in welke vorm je het verder wil uitrollen. Je kunt dan zelf bepalen hoe je het verder doet.

Dat is heel anders dan: ik ga vanaf nu vroeg opstaan en iedere dag mijn wekker om zes uur zetten.

Of misschien wil je gezonder eten. Je wil ‘s avonds een bakje kwark eten in plaats van een koekje. Doe dit ook als experiment. Zeg: ik doe dit voor twee weken en dan kijk ik wat het me oplevert.

Wat brengt het je?

Je doet het experiment om te kijken wat het je oplevert. Wat het je brengt. Als je bepaald gedrag graag wil veranderen, maar je ziet er tegen op, spreek dan met jezelf af om dit voor twee weken te doen bijvoorbeeld. Dat is te overzien. En hou je dan ook aan de afspraken die je met jezelf maakt.

Mislukt experiment

Experimenten mislukken ook wel eens. Het is niet erg als het een keer niet lukt. Dat maakt niks uit. Net als een podcast beginnen, dat ben ik ook als experiment gaan doen. Om te kijken wat ik ervan vond.

Vaak denken mensen in zwart wit: ik ga vanaf nu nooit meer chips en koekjes eten. Geheid gaat het een keer mis, we zijn allemaal gevoelig voor moeheid, gezelligheid, emoties, de verleiding om iets te pakken is soms wel groot. Als het niet lukt zeggen we: zie je wel, ik kan het toch niet, ik ben een slappeling.

Het is logisch dat het een keer niet lukt. Dat is heel normaal. Denk ik experimenten, in oefeningen. Ga ermee oefenen, om iedere avond die kwark te nemen. Om die wekker om zes uur te zetten.

Het is een keuze

Stel dat het niks oplevert, kan je er altijd nog voor kiezen om het terug te draaien. Een experiment is een keuze. Omdat je het graag wil. Omdat je benieuwd bent wat het je oplevert. Doe het omdat je het zelf wil, niet omdat je denkt dat het moet van anderen, dat je denkt dat het je meer waardering van anderen oplevert. Zie het als een keuze. Het leven is een oefening!

Wil jij oefenen met het werken met de kracht van je gedachten? Doe dan mee met de Krachtige Gedachten Challenge.