Stap uit je comfortzone

Lekker spontaan

Heel mijn leven heb ik gedacht dat ik niet spontaan was. Ik weet niet meer of ik mezelf dat had wijs gemaakt, of dat iemand dat tegen me heeft gezegd. Ik vond mezelf in ieder geval niet spontaan. Dus ik deed ook niet spontaan. Ik kan me herinneren, dat op een dag toen ik 23 was, ik had besloten die dag twee spontane dingen te doen. Lekker uit mijn comfortzone 🙂

Die avond ging ik naar La Strada, ons stamcafé. Ik had al één spontaan ding gedaan die dag, dus ik had nog één spontaan ding te gaan. En ‘toevallig’ was daar Arne, die ik nog kende uit mijn studententijd in Wageningen. Normaal gesproken was ik hem voorbij gelopen (want ik durfde niet zomaar met mensen te gaan praten). Maar nu zei ik dus op mijn allerspontaanst ‘hoi’ tegen hem. En zo raakten we aan de praat. En nu zijn we bijna twintig jaar samen. Grappig hoe iets kan lopen.

Uit mijn comfortzone

In ieder geval, daarna ben ik jarenlang ingekakt en mijn leven verliep gewoon verder. En natuurlijk deed ik af en toe iets wat ik niet durfde, maar dat was meer noodzaak dan uit vrije wil. Het liefste bleef ik veilig mijn eigen ding doen. Een aantal jaar geleden begon ik met mijn NLP-opleiding en had ik nog steeds de overtuiging dat ik niet spontaan was. En nog veel meer beperkende overtuigingen trouwens. En ik stapte steeds vaker uit mijn comfortzone. Gewoon een keer met iemand praten. Een compliment maken tegen iemand die ik niet kende. Auto rijden in een grote stad (wat al gauw het geval is als je in Goes woont). En iedere keer vond ik het heel spannend. Maar ook achteraf zo fijn. Want het geeft me het gevoel dat ik het kan, een gevoel van zelfvertrouwen en ik ben trots op mezelf. En ik ben daar nu nog steeds mee bezig. Ik zorg ervoor dat ik dit blijf doen.

Krijg meer zelfvertrouwen

Mijn boodschap voor jou is: als je dit nog niet doet, doe het ook! Ik heb soms ook gedacht: als ik meer zelfvertrouwen heb, dan ga ik het doen. Maar je krijgt juist zelfvertrouwen door het wel te doen! Al zijn het kleine dingen, kleine stapjes, doe het! Want zo groei je, zo ga je vooruit. Ook al is het spannend en eng. Het levert echt iets op. Voor mij was dat de allerleukste man op aarde! Die had ik niet willen missen!

In deze podcastaflevering vertel ik je een leuke manier om uit je comfortzone te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *