Hoe ga je om met irritante mensen

Irriteer jij je wel eens aan een ander? Lees dan even verder. Want hoe ga je nou om met irritante mensen?

Wil je dit artikel liever luisteren? Dat kan hier.

Stel je voor dat iemand een opmerking maakt, waardoor je je ontzettend geïrriteerd voelt. Dan zou je boos op deze persoon kunnen worden, tegen andere mensen vertellen wat die persoon je wel niet aan heeft gedaan, je er rot over voelen, er ’s nachts van wakker liggen. Of je kiest ervoor het anders aan te pakken.

Jouw rode knop

Want dat jij irritatie voelt, zegt alleen iets over jou. Die ander heeft op een zogenaamde rode knop van jou gedrukt, waardoor er van alles in gang wordt gezet. Als jij een overtuiging hebt die zegt dat je niet goed genoeg bent, dat je beter kan, als jij zelf heel kritisch bent op jezelf. Wat gebeurt er dan als iemand een opmerking maakt die jij als kritiek zou kunnen opvatten? Of die jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent? Die jou onzeker laat voelen? Dan heb je de poppen aan het dansen. En dan is het makkelijk om de ander de schuld te geven.

Jij bent verantwoordelijk

Als jij je dus geïrriteerd voelt, kijk dan eens naar binnen. Wat zegt het over jou? En wat zeg jij zelf tegen jou? Welke gedachten kwamen op ploppen op het moment dat deze persoon dit zei?

Hoe jij reageert op de ander, is jouw eigen verantwoordelijkheid. Het is makkelijk om de ander de schuld te geven. De mensen die bij jou iets losmaken, het laat iets zien over jou. Jouw overtuigingen. Jouw waarheid. Hoe jij in het leven staat. Stap dus uit je slachtofferrol. Het is niet altijd fijn om eerlijk naar jezelf te kijken, het kan confronterend zijn. Maar als je jouw overtuigingen kan veranderen, dan zal het je niet meer raken. Dan maakt het niet uit of jij kritiek krijgt.

Hoe ga je hiermee om?

Zodra je merkt dat iemand je irriteert, keer dan naar binnen. Wees je bewust wat er gebeurt. Wat wordt er geraakt? Kies ervoor je goed te voelen. Laat een ander niet bepalen hoe jij je voelt! Zo maak je jezelf slachtoffer van de ander. Je kunt je afvragen of je dat wel wil.

Nog een tip: stuur liefde naar de personen waar je moeite mee hebt. Kan zo lastig zijn, ik weet het! Doe het eens en kijk wat het je oplevert. Je zult waarschijnlijk versteld staan, als je dit een tijdje hebt gedaan.

En de ander dan?

Hoe de ander zich gedraagt, zegt alles over de ander en niks over jou. Als iemand de behoefte heeft om alleen maar kritiek op jou te leveren, onvriendelijk tegen jou doet, dan zegt dat iets over die persoon. Het heeft vaak niks met jou te maken. Maar hoe jij hierop reageert, zegt iets over jou! Als het gedrag van een ander jou raakt, dan zegt dat iets over jou. Overigens zijn er geen irritante mensen…. Ze gedragen zich misschien zo, maar dat wil niet zeggen dat ze het zijn.

Kies een ander verhaal

Gedachten zijn maar gedachten. En niet de waarheid. Het is een verhaal wat jij je zelf vertelt. Iets wat jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dit kun je veranderen! Kies andere gedachten. Gedachten die een klein beetje beter voelen. Als je hier mee aan de slag gaat, als je dit gaat doen, dan gaat het steeds makkelijker. En op een gegeven moment zal je merken dat zulke opmerkingen je minder raken en uiteindelijk merk je ze niet eens meer op. Of je glimlacht er om.

Je mag je irriteren!

Het is niet erg om je te irriteren, dat mag! Soms denken mensen dat het niet spiritueel is als je je zo voelt. Nou, het is normaal hoor, je bent ook gewoon mens. Als je er maar steeds beter mee om leert gaan! Zie het als een leerproces.

Heb jij behoefte aan meer zelfvertrouwen? Download dan hier gratis mijn Wandelmeditatie.