Hoe ga je om met irritante mensen

Irriteer jij je wel eens aan een ander? Lees dan even verder. Want hoe ga je nou om met irritante mensen?

Stel je voor dat iemand een opmerking maakt, waardoor je je ontzettend geïrriteerd voelt. Dan zou je boos op deze persoon kunnen worden, tegen andere mensen vertellen wat die persoon je wel niet aan heeft gedaan, je er rot over voelen, er ’s nachts van wakker liggen. Of je kiest ervoor het anders aan te pakken. Want laat je iemand anders bepalen hoe jij je voelt? Je kunt je afvragen of je dat wel wil.

Jouw rode knop

Want dat jij je geïrriteerd voelt, zegt alleen iets over jou. Die ander heeft op een rode knop van jou gedrukt, waardoor er van alles in gang wordt gezet. Als jij een overtuiging hebt die zegt dat je niet goed genoeg bent, dat je beter kan, als jij zelf heel kritisch bent op jezelf. Wat gebeurt er dan als iemand een opmerking maakt die jij als kritiek zou kunnen opvatten? Of die jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent? Die jou onzeker laat voelen? Dan heb je de poppen aan het dansen. En dan is het makkelijk om de ander de schuld te geven.

Als jij je dus geïrriteerd voelt, kijk dan eens naar binnen. Wat zegt het over jou? En wat zeg jij zelf tegen jou? Welke gedachten kwamen op ploppen op het moment dat deze persoon dit zei?

Kies een ander verhaal

Gedachten zijn maar gedachten. En niet de waarheid. Het is een verhaal wat jij je zelf vertelt. Iets wat jij jezelf hebt wijs gemaakt. Dit kun je veranderen! Kies andere gedachten. Gedachten die een klein beetje beter voelen. Als je hier mee aan de slag gaat, als je dit gaat doen, dan gaat het steeds makkelijker. En op een gegeven moment zal je merken dat zulke opmerkingen je minder raken en uiteindelijk merk je ze niet eens meer op. Of je glimlacht er om. Want dan weet je ook, dat als de ander de behoefte heeft om kritiek op jou te leveren, dit meer zegt over die persoon dan over jou.

Wil jij hier meer over horen? Luister dan de bijbehorende podcastaflevering op je favoriete podcastkanaal. Bijvoorbeeld op Spotify.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *