Filosofie van Louise Hay

In mijn cursussen is de filosofie van Louise Hay van waaruit ik werk. Ik bespreek de uitgangspunten van haar filosofie in het kort hieronder.

Wil je dit artikel liever luisteren? Dat kan hier.

Elke gedachte die je denkt, creëert je toekomst

Wat je over jezelf denkt, wordt de waarheid voor je. Je creëert je ervaringen, met je gedachten en gevoelens. Het brein gaat op zoek naar bewijzen, die zorgen dat ze jouw waarheid ondersteunen. Hoe vaker je een gedachte denkt, hoe meer het de waarheid voor je wordt. Als jij gelooft dat er alleen egoïstische mensen zijn die elkaar niet helpen, dan zal jouw wereld er zo uit zien. Geloof jij dat er vriendelijke en behulpzame mensen zijn, dat je omringt wordt door liefdevolle mensen, dan zal je dat zien. Het is er allebei! Het is maar net waar je je aandacht op richt. Wat je aandacht geeft, groeit.

Het ogenblik van kracht is altijd het huidige moment 

NU is het moment van kracht. Veel mensen leven in het verleden: dit is mij ooit aangedaan, dit had ik anders moeten doen, je bent als het ware slachtoffer van je verleden. Of sommige mensen zijn alleen maar bezig met de toekomst, die zijn aan het dromen of juist piekeren, zorgen maken. Beide niet verkeerd, maar in het NU kun je patronen veranderen en vrij zijn. Het is belangrijk dat je bewust bent van wat je NU kiest te denken en te geloven en te zeggen. NU vorm je je ervaringen in de toekomst.

Een gedachte is maar een gedachte; een gedachte kan veranderd worden

Je kiest zelf voor je gedachten. Dus je kunt weigeren bepaalde gedachten te denken. Als jij iets denkt en het dient je niet, stop er dan mee. Als een overtuiging diep zit, kan het lastig zijn. Vaak lukt het niet om in één keer je overtuiging overboord te gooien, maar je kan zeker wel stap voor stap stoppen met geloven in je overtuigingen. ‘Negatieve’ gedachten zijn net zo waar als ‘positieve’ gedachten.

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je gedachten, gevoel en gedrag

Niemand anders heeft ‘schuld’ aan jouw problemen of gevoelens, alleen jij zelf bent verantwoordelijk. Je bent dus geen slachtoffer, jij hebt zelf de regie en hebt zelf deze kracht in je! Jij hebt de kracht in je om jouw gedachten te veranderen. Jij bent 100% verantwoordelijk en als je hiernaar kan leven geeft dit zo’n gevoel van vrijheid!

Wrok, kritiek, schuldgevoel en angst kunnen veel problemen veroorzaken in je leven en in je lichaam

Volgens Louise Hay zijn dit de vier grootste blokkades. Door deze vier gevoelens los te laten kunnen zelfs lichamelijke klachten verminderen. Stel je eens voor hoe jij je zou voelen zonder wrok, kritiek, schuldgevoel en angst! Hoe zou je leven er dan uit zien? Ik heb hier een podcast over opgenomen, die kan je hier luisteren.

Het loslaten van het verleden en vergeven van anderen en van jezelf kan zeer helend werken

Vergeven is heel mooi en bevrijdend en een groot onderdeel van haar filosofie. Het is een daad van liefde voor jezelf. Het verleden is voorbij. Het verleden heeft geen macht over je, tenzij jij dit zelf toe laat. Misschien weet je niet hoe je kunt vergeven, maar door bereid te zijn breng je al een proces op gang.

Het is belangrijk bereid te zijn om te beginnen met van jezelf te leren houden

Dit betekent dat je stopt met jezelf te bekritiseren. Dat je liefdevol naar jezelf gaat kijken. Wees mild, vriendelijk en begripvol voor jezelf. Wees je eens bewust van je eigen gedachten, wat zeg je allemaal tegen jezelf? Vaak zijn we gewend alleen kritiek op onszelf te leveren. Stop hiermee!

NU jezelf waarderen en accepteren is de sleutel tot positieve veranderingen 

Zelfwaardering en zelfacceptatie heeft invloed op je relaties, je gezondheid, je gevoel, hoe jij je dag doorkomt, je creativiteit, je zelfvertrouwen, etc. Begin er NU mee!

Wil je je zelfvertrouwen vergroten? Download dan mijn gratis wandelmeditatie Meer Zelfvertrouwen.

Wil je met mij werken? Neem contact met me op via het contactformulier.