Is zelfliefde egoïstisch?

Is zelfliefde egoïstisch? Een vraag die me wel eens wordt gesteld. Hieronder volgt een verhaal om je duidelijk te maken dat zelfliefde juist niet egoïstisch is.

Wil je dit verhaal liever luisteren? Dat kan hier op Spotify.

Lang geleden in een land hier ver vandaan…

Liep een meisje door het bos. Ze had een mandje gevuld met hartjes, die symbool staan voor liefde. Helaas was dit mandje niet erg vol. Het meisje wilde toch graag een gevuld mandje hebben. Dus ze ging op zoek naar hartjes.

Ze had koekjes bakken en ging deze naar haar grootmoeder brengen. Van haar kreeg ze waardering en erkenning dat ze die lekkere koekjes had gebakken en helemaal kwam brengen. Haar mandje vult zich met hartjes.

Onderweg naar huis kwam ze nog ergens een jager tegen. Ze vindt hem eigenlijk stom, maar ze doet heel aardig tegen hem, want stel je voor dat hij háár niet aardig zou vinden. En ook van hem krijgt ze hartjes in je mandje. Dus zo vult zij haar mandje.

Maar pffff, dat was best vermoeiend. Want ze was de hele tijd bezig om haar mandje te vullen met hartjes van anderen. Ze was vooral op zoek naar erkenning en waardering van anderen. Dat deed ze door altijd klaar te staan voor anderen. En door heel hard te werken. En door zich altijd aan te passen aan een ander.

De Wijze Uil

Op een dag, toen ze weer door het bos liep, kwam ze de Wijze Uil tegen. Ze vertelde hem dat ze zich zo moe voelde. Dat ze zo hard moest werken om voldoende hartjes te verzamelen.

De Uil zei: weet je dat je ook zélf kan zorgen voor hartjes? Je hoeft alleen maar lief voor jezelf te zijn, meer zelfliefde te voelen. Als je jezelf accepteert, als je meer van jezelf gaat houden, dan wordt jouw mandje vanzelf gevuld.

Wow, daar had het meisje nog niet eerder aan gedacht! Ze ging hier mee aan de slag. Elke dag ging ze hier mee oefenen. Het lukte haar steeds beter om vriendelijker tegen zichzelf te praten. En ze zag dat haar mandje zich vanzelf vulde met hartjes.

Liefde zonder voorwaarden

Na een paar maanden was haar mandje altijd gevuld en stroomde het zelfs over. Ze kon nu makkelijk hartjes weg geven. Zonder er iets voor terug te verwachten. Zonder voorwaarden. Ze bakte koekjes voor haar grootmoeder, uit liefde voor haar oma. En ze was aardig tegen de jager, omdat ze dat graag wilde. Ze strooide haar hartjes in het rond en haar mandje was nooit meer leeg.

Conclusie

Moraal van dit verhaal: zelfliefde is niet egoïstisch. Integendeel. Zo heb je heel veel liefde weg te geven. Zonder voorwaarden. Zonder er iets voor terug te willen. Mooi toch? Dus lieve jij, ga als de wiedeweerga jouw mandje vullen! Hulp nodig? Kijk dan even hier.

Vergroot de liefde voor jezelf met de Krachtige Gedachten Challenge. Een challenge van 21 dagen waarin je iedere dag een les met oefening of opdracht ontvangt, allemaal op het gebied van de kracht van je gedachten.

Wil je met mij werken? Neem contact met me op via het contactformulier.