Hoe krijg je meer vertrouwen in jezelf

Vroeger had ik heel weinig vertrouwen in mezelf. Wat ik écht verschrikkelijk vond, was voor een groep mensen iets zeggen. Ik was bang dat ik niet wist wat ik moest zeggen, dat ik de juiste woorden niet kon vinden. Ik was van tevoren kotsmisselijk, had slapeloze nachten.

Later kwam ik er achter dat ik een aantal ontzettend belemmerende overtuigingen had: ‘Niemand luistert naar me. Ik kan niet communiceren en alle anderen om me heen wel. En áls ik iets zeg, dan kan ik niet zeggen wat ik bedoel en ben ik niet duidelijk.’

Misschien is dit herkenbaar voor jou. Niet per se voor het praten voor groepen, maar dat stuk onzekerheid in sommige situaties.

Dus: hoe kun je meer vertrouwen krijgen in jezelf?

Alles zit al in je

Alles wat je nodig hebt, zit al in je. Je hoeft het alleen maar tevoorschijn te halen. Je kunt er nu niet bij door allerlei belemmerende overtuigingen die je hebt. We dénken dat we iets niet kunnen, we dénken dat we iets niet durven, we dénken dat het niet gaat lukken. Maar is dat écht zo? Je kunt meer dan je denkt, echt! Ga hier in geloven.

Let op je houding

Let op je houding.  Als je zelfvertrouwen wil oproepen, doe dan alsof. Hou jezelf voor de gek. Neem een houding aan vol zelfvertrouwen. Rechtop, schouders naar achter, hoofd omhoog en lach. Probeer dit maar eens uit!

Ga schrijven

Schrijf dagelijks 3 dingen op waar je trots op bent, die je goed hebt gedaan. Wat je aandacht geeft, groeit. Doe dit eens als experiment voor twee weken en kijk eens wat het je oplevert.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Vergelijk jezelf niet met een ander. Kijk alleen naar een ander als je die als voorbeeld ziet. Met als gedachte: als hij of zij dit kan, kan ik het ook! Dan kun je je laten inspireren.

Let de lat niet te hoog

Leg de lat ook niet te hoog voor jezelf. Gun jezelf je fouten. Daar leer je alleen maar van. Daar zit de groei.

Let it go

Laat belemmerende overtuigingen los. Bijvoorbeeld door het doen van affirmaties. In deze podcast hoor je er meer over.

Accepteer jezelf

Accepteer dat jij bent zoals je bent. Accepteer dat deel in jou dat zich onzeker voelt. Dát is pas echte zelfliefde, dat je kunt houden van alle delen van jezelf. Ook van de delen die je zou willen veranderen.

Met kleine stapjes

Ga steeds een beetje uit je comfortzone, in kleine stapjes.

Mij is het gelukt om dit te veranderen. Ik sta met gemak voor een groep van vijftig mensen iets te vertellen. Zonder angst en misselijkheid. Mét microfoon, dat durfde ik eerst ook niet. En ik vertel dit niet om te zeggen hoe goed ik ben. Maar om jou te laten zien dat het kán. Dat je van onzekerheid naar zelfvertrouwen kan gaan. Ik kan het. Dus jij ook.

Dus, lieve jij: onderschat jezelf niet. Jij bent uniek. Jij mag jouw plek innemen. Jij mag jezelf op waarde schatten. Mensen zullen altijd een mening over je hebben, wat je ook doet. Neem het besluit je niks aan te trekken van de mening van andere mensen. Doe wat je hebt te doen. Volg je hart. Doe wat goed is voor jou. Vertrouw elke dag meer op jezelf. Gun het jezelf. Vind het jezelf waard. Gun het jezelf om fouten te maken. Om te vallen en weer op te staan. Gun het jezelf om te groeien. Want jij bent zoveel kracht in je. Ga hier op vertrouwen. Vertrouw op jezelf.

Wil je hier meer over horen? Luister dan mijn nieuwste podcast op verschillende podcastapps, waaronder Spotify.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *