Ik ben mezelf niet

Ik ben mezelf niet. Dit hoor ik mensen regelmatig zeggen. Ik denk dan: huh? Want je bent altijd jezelf. Je kunt nooit opeens iemand anders zijn toch? Je reageert misschien niet zoals je zou willen, je vertoont gedrag dat je liever niet vertoont, maar dan nog is het nog steeds JIJ die dit doet. Hoe zit dit nou? En hoe kun je zorgen dat je je wel steeds meer als jezelf voelt? Dit heeft allemaal te maken met je identiteit, met de rollen die je aanneemt.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Rollen

Een rol is een deel van je identiteit die je aanneemt. Dat kun je het beste omschrijven als deel van jezelf. Zoals echtgenote, vrouw, kind, slachtoffer, angsthaas, stresskip, huisvrouw, collega, moeder, perfectionist, vriendin, controlfreak, etc. Dat deel kun je combineren met een bijvoeglijk naamwoord: geïrriteerde, vriendelijke, spontane, leergierige, angstige, gestreste, klagerige, spontane, nieuwsgierige, krachtige, zelfverzekerde, lieve, zorgzame, etc.

Als je dit combineert, krijg je bijvoorbeeld: geïrriteerde moeder, paniekerige controlfreak, aardige plesaser, klagerige slachtoffer, onzichtbare kind, spontane gesprekspartner, kritische collega, impulsieve vriendin, chaotische sloddervos, krachtige vrouw, zelfverzekerde vrouw.

Op onderzoek

Dus heel interessant om te onderzoeken in welke rol je schiet in een bepaalde situatie. Zeker in situaties waar je vaker in belandt en waarin je gedrag vertoont wat je zou willen veranderen.

Rollen die voor mij heel herkenbaar zijn: onzichtbare kind, controlerende controlfreak. Inmiddels zit ik gelukkig al een stuk minder in deze rollen.

Een rol neem je aan omdat het ooit wat voor je opleverde. Je bent dit ooit een keer gaan doen en blijven doen. Je zit in een patroon.

Andere rol

Als je je gedrag wil veranderen in een bepaalde situatie, dan helpt het om bewust een andere rol aan te nemen. Om bewust in een andere rol te stappen.

Haal een situatie voor de geest waarin je gedrag vertoont wat je zou willen veranderen. Zie de situatie voor je. Hoe gedraag je je dan? En benoem nu de rol waar je normaal gesproken inschiet. Kijk of voel even welke rol er in je op komt.

En bedenk dan in welke rol je wil gaan stappen. Welke rol kan je de volgende keer in zo’n situatie gaan aannemen? En welk gedrag komt dan uit deze rol voort? Hoe ga je je dan gedragen denk je? In die situatie kies je dus bewust voor je nieuwe rol. Vanuit deze nieuwe rol zal je anders naar de situatie gaan kijken.

Stel je voor dat op je werk iemand een vervelende opmerking maakt, waardoor jij in de rol van klein meisje schiet en je bekritiseerd voelt. Merk het op, kies dan op dat moment voor de rol van bijvoorbeeld de volwassen vrouw.

Wat zeg je tegen jezelf?

Bij iedere rol horen andere overtuigingen. Je kan je vast voorstellen dat bij een angstige pleaser andere overtuigingen, gedachten en gevoelens horen dan bij de rol van krachtige vrouw. De rol die je aanneemt zegt iets over je identiteit. Wat zeg jij over jezelf? Als je dit kan veranderen is dit heel krachtig. In een andere identiteit stappen kan veel voor je doen.

Zeg jij tegen jezelf dat je een waardeloze slappeling bent? Of een energieke vrouw? Dat voelt heel verschillend hè!

Mensen laten vaak gedrag afhangen van hun identiteit. Welke rollen ze voor zichzelf hebben aangenomen. Alsof ze er niks aan kunnen doen.

Tja, ik ben nou eenmaal een Bourgondiër. Ik ben nou eenmaal geen sportieveling. Het is de aard van het beestje. Ik ben nou eenmaal zo.

Maar deze rollen kun je dus veranderen! Jij bent niet jouw rollen. Het is iets wat je doet op dit moment. Een identiteit die je aanneemt. Een keuze die je hebt.

Ik ben mezelf niet

Dus, als je dit tegen jezelf zegt, vraag jezelf dan af: welke rol nam ik aan? En welke rol had ik aan willen nemen? Hoe kan ik dat de volgende keer doen? Zo gedraag je je steeds meer als de persoon die je wil zijn.

Wil jij vaker in de rol van zelfverzekerde vrouw zitten? Download dan hier gratis mijn wandelmeditatie Meer Zelfvertrouwen.