Ik ben mezelf niet

Vorige week had ik een gesprek met een cursist van mij. Ze vertelde dat ze regelmatig niet zichzelf was. Waarschijnlijk hoor je mensen dit wel vaker zeggen, of misschien zeg je dit zelf ook wel eens. Ik ben mezelf niet.

Huh? Hoe dan?

Want: je bent altijd jezelf. Je kunt nooit niet jezelf zijn.

Waarschijnlijk bedoel je: ik reageer op een manier die ik niet wil. Of zoals ik niet had verwacht van mezelf. Maar je bent nog steeds Jij.

Een andere rol aannemen

In iedere situatie vertoon je bepaald gedrag. En dat komt voort uit een rol die je aanneemt. Een rol is een deel van je identiteit. Deze kun je het best omschrijven als een deel van jezelf, zoals moeder, echtgenote, vrouw, kind, vriendin, maar ook slachtoffer, perfectionist, controlfreak, angsthaas, stresskip enzovoort. Je heb in je leven heel veel verschillende rollen. Dat herken je vast wel. Thuis ben je ‘een ander persoon’ dan op je werk. Of bij vriendinnen. En zelfs in je privésituatie neem je verschillende rollen aan. De rol van bijvoorbeeld moeder, echtgenote, minnares, pleaser, verzorger, etc.

Dat deel combineer je met een bijvoeglijk naamwoord. Zoals angstige, gestreste, paniekerige, aardige, geïrriteerde, verdrietige, klagerige, vriendelijke, spontane, leergierige, nieuwsgierige, etcetera.

Als je deze twee combineert, krijg je rollen zoals:

– geïrriteerde moeder (was ik eerst heel erg)
– paniekerige controlfreak (was ik ook eerst heel erg)
– aardige pleaser
– klagerige slachtoffer
– onzichtbare kind (yep!)
– kritische collega
– impulsieve vrouw

Gedrag veranderen

Als je je gedrag wil veranderen in een bepaalde situatie, dan helpt het je om een andere rol aan te nemen. Dus dat je bewust in een andere rol stapt. Dan zal je zien dat de situatie opeens heel anders verloopt dan dat je gewend was.

Hoe je in een andere rol stapt, leg ik je uit in de nieuwste aflevering van mijn podcast. Je kunt hem bijvoorbeeld hier luisteren.

Het werken met rollen komt ook terug in de Krachtige Gedachten Challenge. Een challenge van 21 dagen waarin je iedere dag een les met oefening of opdracht ontvangt, allemaal op het gebied van de kracht van je gedachten.

Wil je met mij werken? Neem contact met me op via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *