Onthecht je van lof en kritiek: hoe doe je dat?

Ik las vorig jaar in een boek de volgende zin: onthecht je van lof en kritiek. En dat raakte me zo, ik vond het zo mooi. Alle reden dus om er een podcast over op te nemen. Het boek heet Playing Big van Tara Mohr.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Onthecht je van kritiek

Dat betekent dat kritiek je niet meer raakt. Dat lijkt me een mooi streven. Maar kritiek kan ook snoeihard zijn. Kritiek ontvangen is niet het leukste wat er is.

Inmiddels ben ik er ook achter, dat hoe meer je jezelf laat zien, hoe meer je je uitspreekt, hoe meer kans op kritiek. En dat is oké. Mensen zijn een ster in elkaar veroordelen. Je doet het toch altijd wel ‘verkeerd’ in iemands ogen. Kritiek hoort erbij. De vraag is: wat doe jij ermee.

Louise Hay zegt zo mooi: je buitenwereld is een spiegel van je binnenwereld. Dus als kritiek jou raakt, dan zegt dat alles over jou.

Als jij diep van binnen de overtuiging hebt: ‘ik doe het toch niet goed’ of ‘ik kan het toch niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg’, dan kan je je wel voorstellen dat kritiek op verschillende vlakken je zal raken. Je krijgt hierdoor snel het gevoel dat je niet goed genoeg bent of het niet kan, waardoor die kritiek jouw overtuiging weer bevestigt. 

Dus als opmerkingen van anderen jou raken, dan zegt dat iets over jou. Als je je enorm geraakt voelt, dan zit daar een overtuiging die je eens onder de loep mag nemen. Als je op zo’n manier met kritiek om kan gaan, dan werkt kritiek vóór je, in plaats van tegen je.

Angst voor kritiek

Nu kan het natuurlijk ook nog zijn dat je dingen niet doet uit angst voor kritiek. Misschien wil je graag andere kleding dragen, maar durf je dat niet. Of je wil grenzen aangeven. Of een carrièreswitch. Maar het kunnen ook andere dingen zijn. Bijvoorbeeld dat je vindt dat je er onberispelijk uit hoort te zien. Dat je huis spik en span moet zijn.

Vraag jezelf eens af: wat zou ik doen als ik onthecht zou zijn van kritiek? Stel dat ik geen kritiek zou ontvangen, of als het me niks zou doen, wat zou ik dan anders doen dan nu? Best een interessante vraag. Zo’n vraag kan ook fijn zijn om jezelf te stellen en dan het antwoord opschrijven. Koop een mooi boekje en ga op zoek naar dit soort vragen. En schrijf. Dan komen soms de mooiste antwoorden.

Onthecht je van lof

Ook al zo’n mooie. Je kunt je afvragen: waar doe je het voor, dat wat je doet? Ben je op zoek naar waardering en erkenning van anderen? Ben je op zoek naar lof? Doe je daarom wat je doet? Rij jij rond in een mooie auto omdat je denkt dat je dan meer erkenning krijgt? Of omdat je het écht een mooie auto vindt? Doe jij zo aardig tegen andere mensen omdat je dan denkt dat er dan aardig en vol lof over je wordt gepraat? Doe je mee aan een project op je werk omdat je daar waardering voor krijgt?

En begrijp me goed, het is ontzettend fijn om lof te ontvangen. Alleen is het denk ik goed om je te beseffen wat je aan het doen bent. Doe je wat je doet voor lof of voor iets anders? Hoe belangrijk is het voor je om lof te ontvangen? Ben je afhankelijk van waardering en erkenning van anderen? Hoe gevuld is jouw mandje met liefde?

Als jij weinig zelfvertrouwen hebt, weinig zelfwaardering, dan zal je meer op zoek zijn naar lof van anderen. Als je meer liefde hebt voor jezelf en meer vertrouwen in jezelf, dan is dit minder belangrijk.

Dus als je iets doet. Vraag jezelf: waar doe ik het voor? Wat is belangrijker voor me dan lof oogsten en aardig gevonden worden? Als jij carrière wil maken bijvoorbeeld. Doe je dat voor de lof? Of omdat het jou écht iets oplevert? Meer status, meer waardering? Of omdat je meer impact kan maken op de wereld? Als je de dingen doet vanuit een andere intentie, kan je veel meer bereiken op een makkelijke manier. Dat geloof ik echt. Vaak gaan mensen die alleen maar op zoek zijn naar lof, over hun grenzen heen. Wat uiteindelijk opbreekt.

Lof van je ouders

Weet je wat er ook vaak achter zit? Dat je stiekem op zoek bent naar lof van één van je ouders. Je wil gezien en gehoord worden door je vader. Of je wil eindelijk die waardering van je moeder. En dan maakt het niet veel uit of ze nog in leven zijn of niet. Het kan zijn dat je al jarenlang in een patroon zit.

Kijk hier eens naar. Wees eens heel eerlijk naar jezelf. Dit kan zóveel inzichten geven!

Je onthechten van kritiek en lof. Een mooi streven. Hoe meer je groeit, hoe meer liefde je voor jezelf hebt, hoe meer zelfvertrouwen, hoe beter dit lukt. Dit ene zinnetje inspireert mij enorm en ik hoop dat ik jou ook weer heb mogen inspireren.

Wil je met mij werken? Neem contact met me op via het contactformulier.