Hoe ga je om met twijfelen

Jij twijfelt ook vast wel eens, wat voor keuze je het beste kan maken. Ik heb de laatste weken enorm vaak en lang getwijfeld. Hoe ga je om met twijfelen? Hieronder vijf punten die ik heb ontdekt over twijfelen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Twijfelen geeft onrust en kost tijd

Hoeveel tijd ben jij kwijt met twijfelen? Hoe lang stel je dingen uit doordat je blijft twijfelkonten? Lig je misschien zelfs wakker doordat je niet weet wat te kiezen? In je hoofd kan je er heel lang en veel mee bezig zijn, die energie had je ook in leukere dingen kunnen stoppen. Twijfelen geeft onrust en kost veel energie. En tijd.


Twijfel komt voort uit angst

Waar ben je bang voor? Angst om de verkeerde keuze te maken? Angst wat anderen van je vinden? Angst dat je niet goed genoeg bent? Interessant dus om te onderzoeken wat er achter je twijfel zit. Wees hier nieuwsgierig naar, dus zonder jezelf te veroordelen.


Vraag advies aan de juiste personen

Het is beter om niet te luisteren naar mensen die zelf leven vanuit angst en onzekerheid. Als je twijfelt en je vraagt advies aan deze mensen, maak je misschien een keus gebaseerd op angst. Praat dan vooral met mensen die positief en krachtig in het leven staan. En vraag ook eens hoe zij omgaan met twijfelen.

Voel jij je wel eens onzeker en wil je je graag krachtiger voelen? Download dan gratis mijn wandelmeditatie voor meer zelfvertrouwen.

Twijfelen is ook een keuze

Je maakt geen keuze tussen A of B, maar je maakt wel de keuze om niet te kiezen. Snap je hem nog? Dus: je kiest niet voor A of B, je blijft waar je bent. Daar kies je voor. Besef dat je altijd een keuze hebt. Ook al voelt het niet altijd zo.

Je weet nooit of de keuze die je maakt, de goede keuze was. Want je weet niet wat er was gebeurt als je de andere keuze had gemaakt. die was misschien beter, of slechter. Dat kun je niet weten. Misschien heb je wel eens het gevoel dat je een slechte keuze hebt gemaakt. Maar wat was er gebeurt als je iets anders had gekozen? Kun je zeker weten dat het dan beter was?

Tips om om te gaan met twijfelen

Oké. En nu wil je misschien tips om om te gaan met twijfel, om een keuze te maken. In mijn laatste podcastaflevering bespreek ik er aan paar. Luister hier via Spotify, of zoek hem op in je favoriete podcastapp.

Of luister deze meditatie, die je kan helpen bij het maken van een keuze.