Werken met je innerlijke kind

Iedereen heeft verschillende ‘ikken’, of delen, of rollen die we vervullen. Eén van die delen is het innerlijke kind. Dit kind bevindt zich in ons en wil graag gehoord en gezien worden. Elke leeftijd die je hebt gehad, is nog in je bewustzijn en herinnering. Hoe kun je nou werken met je innerlijke kind? Wat kun je er mee?

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Weer kind

Wat er vaak gebeurt, is dat mensen in het heden in een kind-rol schieten. Vaak is dat het geval is je ‘overdreven’ reageert op een situatie. Dan voel je niet de emotie van het nu, maar er wordt ook iets uit het verleden getriggerd, er komt oude pijn naar boven. Bijvoorbeeld als iemand kritiek op je heeft of als iemand zich dominant naar jou gedraagt en je voelt je klein worden. Dan voel je je weer dat kindje. Een verdrietig kind, een bang kind, een kwetsbaar kind.

Je kunt herkennen dat je vaak in je kindrol zit doordat je vooral bezig met om anderen te pleasen, door er alles aan te doen om anderen gelukkig te maken of rustig te houden, dat je vooral bezig bent om de behoeften van anderen te vervullen. Dat je je verplicht voelt om anderen te helpen. Of dat je grote angst hebt voor afwijzing of om gekleineerd te worden. Of dat je heel veel schuldgevoelens hebt.

Alle delen accepteren

Dus je innerlijke kind is het kindje wat in je zit, wat kwetsbaar is en hulp nodig heeft, wat hunkert naar warmte en genegenheid. Louise Hay zegt: We dienen onszelf weer heel te maken en alle delen die we in ons hebben te accepteren – het deel dat al die blunders heeft begaan, het deel dat zo raar overkwam, het deel dat bang was, het deel dat heel gek deed, het deel dat zich zo verdrietig voelt.

En zij zegt: Vaak laten we ons kind in de steek, meestal rond het vijfde jaar. We nemen die beslissing omdat we denken dat we niet deugen en met het kind niets meer te maken willen hebben.

De ouder in jou

Er bevindt zich ook een ouder in ons. Je hebt een kind en je hebt een ouder in je en een groot deel van de tijd is de ouder kritiek aan het leveren op het kind. Je kunt de ouder horen zeggen wat je allemaal niet doet, zoals. ‘Je bent stom. Je bent niet goed genoeg. Je doet het niet goed.’ Je bent dus je kind aan het bekritiseren.

Werken met het innerlijke kind

Werken met het innerlijke kind kan helpen om pijn uit het verleden te helen. We hebben vaak geen contact met ons innerlijke kind. Door contact te maken kan je laten weten dat je om hem of haar geeft. Als je hier mee wil werken, ga dan tegen het kleine kind te praten, vertel dat je van hem of haar houdt. Dat je ervoor haar bent. Wat je doet, is een relatie aangaan met het kind. Vaak als je angst voelt, is  het kind in je bang. Als je je verdrietig voelt, is het kind in je verdrietig.

Neem je kindje bij de hand en geef het liefde. Kijk in je ogen en hou van jou en van het kind in je.

In deze meditatie heb je een ontmoeting met je innerlijk kind.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *