De invloed van je gedachten

In deze blog bespreek ik het G-schema. Hiermee leg ik je uit wat de invloed van je gedachten is. Wat deze is enorm groot en heeft veel impact om hoe jij je voelt en gedraagt.

Wil jij dit liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Het G-schema ziet er als volgt uit:

Gebeurtenis -> Gedachte -> Gevoel -> Gedrag -> Gevolg

Zwarte kat

Een voorbeeld. Stel je voor dat jij altijd hebt geleerd: een zwarte kat brengt ongeluk.

Gebeurtenis: Je stapt de deur uit om naar je werk te gaan, je ziet die zwarte kat.

Gedachte: ‘Oh nee, een zwarte kat! Nu is mijn dag verpest!’

Gedrag: Je rijdt geïrriteerd naar je werk, het gaat regenen, dan sta je ook nog eens voor het rode stoplicht en tegen de tijd dat je op je werk bent, stampvoet je naar binnen en snauw je tegen je collega’s.

Gevolg is dat je een rotdag hebt. Je collega’s reageren natuurlijk ook weer op een bepaalde manier op jouw gedrag. En je legt heel de verantwoordelijkheid van hoe jouw dag verloopt, hoe jij je voelt, in handen van de zwarte kat.

Maar stel je voor dat je hebt geleerd: zwarte katten brengen geluk.

De gebeurtenis is hetzelfde. Je gedachte: ‘Joepie, een zwarte kat! Fijn!’

Gevoel: blij, vol verwachting. Je staat misschien ook wel voor het rode stoplicht, maar je hebt er geen vervelend gevoel bij, je denkt er niks bij.

Gedrag: je komt stralend op je werk, je begroet vrolijk je collega’s.

Gevolg: je hebt een fijne dag. En dat komt door die zwarte kat.

Dit voorbeeld is natuurlijk heel zwart-wit, om het uit te leggen. Het gaat vaak wat subtieler.

Op een terrasje

Stel je voor, je loopt langs een terrasje. Het is lekker weer, er zitten twee vrouwen op het terras en net als je langs loopt lachen ze. Je gedachte is: ze lachen me uit, zie je wel dat ik er niet uit zie. Je voelt je minderwaardig, verdrietig of misschien wel boos op die vrouwen omdat ze je uit zitten te lachen. En je loopt zo snel mogelijk met gebogen hoofd langs het terras. Gevolg: rest van de dag blijf je hierover piekeren.

Of: de gebeurtenis is hetzelfde, vrouwen zitten te lachen als je langs loopt. En je denkt: ‘Oh wat zitten ze gezellig te praten, wat hebben ze een lol, wat leuk voor ze.’ Je gevoel is dat je je misschien zelfs beter voelt, je voelt je vrolijk door die lachende mensen. Je loopt rechtop verder langs het terras en het gevolg is dat je je nog net zo voelde als eerst, of misschien zelfs beter.

Dit voorbeeld geeft goed aan dat de gedachten die je hebt enorm veel invloed hebben op hoe jouw dag verloopt en hoe je je voelt. In het eerste voorbeeld kun je zien dat gedachten voortkomen uit overtuigingen. Zoals: ik ben niet goed genoeg, ik ben te dik, het is belangrijk wat anderen van me vinden.

Overtuigingen

Je overtuigingen zorgen voor deze gedachten, dit proces gaat enorm snel en vaak onbewust. Het is behulpzaam om te kijken: welke overtuigingen heb ik eigenlijk? Een overtuiging is een gedachte die je vaak hebt gedacht. Ergens in je leven, ben je in deze gedachte gaan geloven.

Je brein gaat op zoek naar bewijzen, je bent in je leven regelmatig terecht gekomen in situaties die bewijzen dat die gedachten waar zijn.

De waarheid

Gedachten zijn voor jou misschien waar, maar ze zijn niet DE waarheid.

Gedachten kun je veranderen. Overtuigingen kun je veranderen. Hier kun je er meer over lezen. Wat ik je als eerste mee wil geven: wees eens bewust van de gedachten die je hebt. Het zijn er per dag ruim 60.000 (!). Hoeveel van deze gedachten zijn behulpzaam en liefdevol? En hoeveel negatief, kritisch, belemmerend?

Welke gedachten zorgen er voor dat jij je rot voelt, geïrriteerd, etc? Wat zeg je allemaal tegen jezelf?

Bewustwording is de allereerste stap. Wil jij aan de slag met de kracht van je gedachten? Doe dan mee aan de Krachtige Gedachten Challenge. Kijk hier voor meer informatie.