Overtuigingen loslaten

In dit artikel bespreek ik het loslaten van overtuigingen. Hoe doe je dat. Hier zijn verschillende manieren voor, ik bespreek er hier twee.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Als je je bewust wordt van je gedachten, dan heb je vast al wat beperkende overtuigingen ontdekt. Hier kun je meer lezen over de invloed van je gedachten. Zoals: je bent bang om afgewezen te worden. Je bent bang door de mand te vallen. Je vindt jezelf niet goed genoeg. Alles wat je doet moet perfect. Voor jezelf zorgen is egoïstisch. Je moet altijd alles alleen doen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is een overtuiging

Wat is nou precies een overtuiging? Een overtuiging is niks anders dan een gedachte die je bent gaan geloven en voor jou de waarheid is geworden.

Het kan zijn dat je als kind een bepaalde gebeurtenis hebt gehad, waarbij je iets ging geloven. Het hoeft niks traumatisch te zijn, kan ook iets ‘kleins’ zijn. Bijvoorbeeld: je mocht een keertje niet mee spelen op het schoolplein. Of je vertelde iets aan je moeder en ze luisterde niet naar je. Of je werd pas geprezen bij het halen van een goed cijfer. En het kan ook zijn dat je het voorbeeld hebt gehad hoe het hoorde. Je moeder zorgde altijd voor anderen en stond klaar voor iedereen. Je vader was heel perfectionistisch. Zo heb je geleerd wat ‘goed’ was.

Op zoek naar bewijzen

Nu is het zo, dat als je een gedachte hebt, je brein op zoek gaat naar bewijzen in de wereld om je heen. Je ziet als het ware alleen de gebeurtenissen of mensen of dingen die kloppen met jouw gedachte. Dit werkt hetzelfde als dat je net een rode fiets hebt gekocht, en overal rode fietsen ziet. Ik wil graag een vijgenboom in mijn tuin, en overal zie ik vijgenbomen staan en mensen om me heen hebben het opeens over vijgenbomen.

Dus als jouw overtuiging is, dat jij niet goed genoeg bent, dan zie je om je heen allerlei situaties die dit bevestigen. Dus je collega maakt een opmerking waardoor jij het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent. Je partner vindt het eten wat je hebt gekookt niet zo lekker, waardoor jij het gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent. Je kijkt in de spiegel en je krijgt hierdoor de bevestiging dat je niet goed genoeg bent. Heel je leven heb je zulke ervaringen, waardoor de overtuiging dat je niet goed genoeg bent jouw waarheid is geworden.

Of als jij vindt dat je niks goed doet, dat het altijd jouw schuld is, dan zal je ook in je omgeving zoeken naar bewijzen dat dit waar is. Zo wordt iets wat eerst een gedachte was, een overtuiging. Het is jouw waarheid. Maar het is niet DE waarheid!

Richt bewust je aandacht

In de wereld om je heen zijn ook bewijzen dat het tegenovergestelde waar is. Dus als je kijkt naar de overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’, dan zijn er ook genoeg situaties die laten zien dat je wél goed genoeg bent. Maar voor het gemak negeert je brein deze. Dat betekent, dat als je je aandacht gaat richten op wat je WEL wil, je steeds meer bewijzen ziet die dit gaan bevestigen. En hoe vaker dit voorkomt, hoe meer je kan gaan geloven dat je wel goed genoeg bent.

Dit is dus iets wat je kunt gaan doen om een overtuiging te veranderen. Een andere manier is om affirmaties in te gaan zetten. Hier kun je meer lezen over hoe je een goede affirmatie maakt.

Werken met affirmaties

Om overtuigingen los te laten mbv affirmaties, kun je een loslaataffirmatie maken. Deze term heb ik zelf bedacht, geen idee of hier een ander woord voor is. Maar een loslaataffirmatie is een affirmatie die je kunt gebruiken om iets los te laten. Een gedachte, een angst, een overtuiging, een behoefte.

Dus: vraag je zelf af: wat wil ik loslaten?

Als we even het voorbeeld nemen van je niet goed genoeg voelen. Wat wil je loslaten? Onzekerheid? Angst dat je niet goed genoeg bent? Angst voor afwijzing? Dit is voor ieder persoon verschillend, dus kijk wat er bij jou opkomt.

Maak hier dan een affirmatie van. Dus: ik laat mijn onzekerheid los. Ik laat mijn angst dat ik niet goed genoeg ben, los. Ik laat mijn angst voor afwijzing los.

Als je zo’n loslaataffirmatie gebruikt in combinatie met een affirmatie waarin je zegt wat je WEL wil, dan heb je een setje van twee die enorm krachtig kan zijn.

Ik laat mijn onzekerheid los. Ik ben goed zoals ik ben.

Ik laat mijn angst voor afwijzing los. Ik ben goed genoeg.

Zoek naar affirmaties die bij jou passen en met jou resoneren.

Dus je hebt nu twee manieren geleerd om overtuigingen te veranderen. Als eerste je aandacht richten op wat je WEL wil ipv wat je niet wil. En als tweede het inzetten van affirmaties.

Wil je leren werken met affirmaties? En vooral: wil je belemmerende overtuigingen loslaten? Dan is de cursus ‘Je kunt je leven helen’ echt iets voor jou. Lees hier meer over de cursus in Goes. En hier over de online versie.