Stap uit je slachtofferrol

Het is zo lekker makkelijk anderen de schuld te geven van jouw ellende. Jij voelt je rot, of je ‘was jezelf niet’ en dat komt door de ander. In dit artikel vertel ik je meer over hoe jij uit je slachtofferrol kunt stappen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Slachtoffer

In de slachtofferrol schieten is iets wat vaak voorkomt. En het hoeven geen grootse dingen te zijn. Het kan ook zijn dat iemand onvriendelijk tegen je doet en je humeur keldert naar beneden. Of iemand maakt een opmerking die jij opvat als kritiek. Waardoor jij daar weer over blijft piekeren. Je partner is boos en jij wordt ook boos. Het gaat niet goed met iemand in je omgeving en jij maak je alleen maar zorgen.

Je kunt je niet alleen slachtoffer voelen van andere mensen, maar ook van situaties. Hoeveel mensen laten hun humeur niet afhangen van het weer bijvoorbeeld? De blaadjes gaan vallen, dus ik voel me depri. De zon schijnt, dus ik voel me blij. Of wat denk je van de weegschaal? Hoe voel jij je als je op de weegschaal staat? En hij geeft meer aan dan je zou willen? Of als je ergens lang moet wachten en je voelt je steeds chagrijniger. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Pak je verantwoordelijkheid

Het is zo makkelijk om iemand anders of iets anders de schuld te geven van jouw gevoel. Stel dat je nou verantwoordelijkheid zou nemen voor je eigen gevoel en je eigen gedrag. Dat je inziet dat jij bepaalt hoe je je voelt, niet iemand of iets anders. Hoe zou dat voor je voelen? Hoe zou het zijn dat jij je goed kan voelen, ongeacht de omstandigheden?

Makkelijk praten

Nu zou je kunnen denken ja. Jij hebt makkelijk praten. Ik ben ziek. Of ik ben te dik. En ik heb geen leuke baan. Ik heb helemaal geen baan. Of partner. Of ik heb er niet zo fijne relatie. Ik ben ziek, enzovoort. Weet je, iedereen heeft wel iets. Ieder huis heeft z’n kruisje. En er zijn voorbeelden genoeg van mensen die ontzettend gelukkig zijn, ook al zijn ze blind of zitten ze in een rolstoel. Iemand die ik ken, een jonge vrouw, heeft altijd pijn. Zelfs ’s nachts ligt ze wakker van de pijn en zij heeft zo’n mooie, blije, vrolijke uitstraling. Zij heeft ervoor gekozen haar leven niet te laten bepalen door haar pijn. Zij wil genieten van haar gezin van het leven. In iedere situatie heb je een keuze.

Stap uit je slachtofferrol met deze stappen

Hoe kan je dit nou veranderen? Hieronder staan vijf stappen op een rijtje.

1. Bewustwording

Wees je eens bewust hoe jij je voelt. En wat zorgt ervoor dat jij je zo voelt? Wie geef jij de schuld? De situatie, het weer, de weegschaal. Je partner, je baas, de buurman?

2. Vraag jezelf af of je dit wil

Wil jij dit? Wil jij afhankelijk zijn van iets buiten jezelf hoe jij je op dit moment voelt? Als het antwoord nee is, ben je klaar voor de volgende stap.

3. Jij bepaalt

De derde stap is dat je tegen jezelf gaat praten, zeg tegen jezelf dat je je geen slachtoffer wil voelen van Jantje, Pietje of het weer. Zeg tegen jezelf dat jij zelf bepaalt hoe jij je voelt. Dat jij ervoor kiest je beter te voelen dan je eerst deed. Je hebt altijd een keuze. Ook al voelt het misschien niet zo. Je hebt altijd een keuze. Als je dit kan voelen, geeft dat zoveel lucht en ruimte.

4. Stop met praten over wat je niet wil

De vierde stap die vanzelf uit voortvloeit is stoppen met praten over je probleem, dus niet steeds tegen anderen vertellen dat Pietje altijd zulke botte opmerkingen maakt of dat het weer zo slecht is. Zo blijf je in de slachtofferrol zitten. Je blijft nog steeds de ander of de situatie de schuld geven.

5. Vier je successen

Vier je successen, hoe klein ook. Let eens voor één dag op hoe vaak je in de slachtofferrol zat en hoe vaak je het om het kunt draaien. Of schrijf het eens op. Wees trots op jezelf dat het is gelukt. En wees mild voor jezelf als het niet is gelukt. Ga jezelf alsjeblieft niet veroordelen als het niet lukt. Hoe meer je dit gaat oefenen, hoe beter dat zal gaan. Echt waar, want als ik het kan kan jij het ook.

Begin er nu al mee

Wacht niet tot de omstandigheden zijn veranderd om je beter te voelen, maar begin er nu al mee. Mensen om je heen kun je niet veranderen en omstandigheden kun je ook niet altijd veranderen, zoals het weer. Wat je wel kunt veranderen is de manier hoe jij hierop reageert. Je kunt wel gaan wachten tot Jantje aardiger doet tegen jou of totdat Pietje uit je leven is verdwenen, of dat de zon schijnt of tot de weegschaal aardig is voor je. Maar wil je daar echt op wachten? Nu kun je ervoor kiezen dit te veranderen. Je hebt ALTIJD een keuze!

Wil je meer weten hoe je de kracht van je gedachten in kunt zetten? Doe mee met de Krachtige Gedachten Challenge, hier vind je meer info.