Hoe ga je om met negativiteit

Veel mensen zijn negatief. En vooral gevoelige mensen kunnen het heel lastig vinden om om te gaan met deze negativiteit. Ik gebruik zelf liever het label ‘negatief’ niet graag, maar voor deze blog is het wel handig om dit te gebruiken. Want of je iets positief of negatief opvat, dat is natuurlijk maar net hoe je dit zelf ziet.

Maar je kunt het vast met me eens zijn, dat er genoeg mensen zijn die klagen en mopperen, overal moeilijk over doen en dat jij je hier door kan laten beïnvloeden.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Geen nieuws

Al jarenlang kijk ik geen nieuws meer. Ik denk al ruim 25 jaar. Ik heb niet echt het gevoel dat ik iets heb gemist. Het enige is dat mijn algemene kennis niet altijd even groot is. Maar ja, ik vind andere dingen belangrijker.

Waarom ik hier voor heb gekozen: ik dacht eerst dat het hoorde, om bij te blijven, te weten wat er in de wereld gebeurt. Maar toen las ik in het boek ‘Je kunt je leven helen’ dat Louise Hay ook geen nieuws meer keek. En dat inspireerde me. Ik voelde me altijd rot als ik het nieuws keek. Of verdrietig, als ik hoorde en zag wat voor ellende er allemaal is. Door geen nieuws te kijken, wil niet zeggen dat het me niks kan schelen. Maar ik geloof dat ik die mensen niet help door er naar te kijken. Ik leef graag vanuit liefde en vertrouwen, dat lukt me een stuk minder door het nieuws te kijken.

Negatieve mensen

Ik kies er ook voor niet of zo min mogelijk om te gaan met negatieve mensen. Mensen die klagen, zeuren, mopperen, anderen de schuld geven van hun ellende, bleh. Ik ga daar echt niet naar luisteren. Ik kies liever voor mensen die mij inspireren, motiveren, die me laten lachen, die een groeimindset hebben, die zichzelf willen ontwikkelen, die nieuwe dingen leren en het mij vertellen. Heerlijk!

Zo had ik vroeger een soort van vriendin die altijd aan het klagen was, waarmee het nooit gewoon goed ging maar altijd ‘mwah’, die niet open stond voor groei. En we hadden het gezellig samen hoor, daar niet van. Maar op een gegeven moment zijn we heel erg uit elkaar gegroeid. Ik kon er niet meer fatsoenlijk naar luisteren, naar al dat geklaag. Van het blijven hangen in de slachtofferrol.

Vaak is het zo dat als je er voor kiest afscheid te nemen van mensen in je leven, er nieuwe voor terug komen. Daar geloof ik echt in en dat ervaar ik ook zo.

‘Negatieve’ situaties

Ik kies er voor om me niet mee te laten slepen met wat er ergens speelt. Mensen die steeds over een bepaalde situaties klagen, hebben er het meest last van. Als ik niet echt iets kan veranderen aan de situatie, accepteer ik het, zo goed als ik kan. Of ik vind er niks van. En dat is heerlijk. Ik voel me blij, ik voel me tevreden, ik doe gewoon mijn ding. En ik weet ook, dat iedereen zijn eigen waarheid heeft.

Welke waarheid je ook kiest, waar je ook in gelooft, het zal altijd waar voor JOU zijn. En niet per se voor mij. Of voor de ander. Ik geloof in liefde. En ik vertrouw erop dat elke situatie goed komt, op welke manier dan ook. Dat het iets oplevert. Zoals de coronaperiode, het heeft mij geholpen naar binnen te keren en te ontdekken wat ik ECHT belangrijk vind. En ik weet nu, dat ik in situaties als deze een meester ben in het blijven bij mezelf, te blijven vertrouwen, te leven vanuit liefde.

Wat wil jij?

Dus wat wil jij? Ga eens voelen. Hoe voel jij je na het lezen van de krant of het kijken naar het nieuws? Als je met een bepaalde vriendin hebt afgesproken? Hoe voel jij je als je hebt lopen klagen? Of als je onaardig hebt gepraat over iemand?

En ik ben ook niet perfect, want ik klaag ook en ik roddel soms ook. Ik ben me wel heel bewust van wat ik aan het doen ben. En ik weet dat het altijd iets zegt over mij en niks over de ander. En ik doe het zo min mogelijk. Bij sommige mensen lukt dat beter dan bij de andere, soms heeft een situatie mij zo geraakt dat ik er graag over praat.

Maar voel eens bij jezelf wat het doet om met bepaalde mensen om te gaan. Neem afscheid van bepaalde mensen.

Dit is niet waar voor jou

Als je met negatieve mensen praat, is het belangrijk om je niet mee te laten slepen. En niet in de verleiding te komen om ook negatief te praten, om mee te gaan klagen en roddelen. Louise Hay geeft in één van haar boeken de volgende tip. Je kunt tijdens het aanhoren van deze negatieve dingen van de ander, steeds denken: misschien is het waar voor jou, maar niet voor mij. Je kunt het zelfs hardop zeggen!

Ga niet over je grenzen heen voor een ander. ga niet mee klagen en roddelen als je dat eigenlijk niet wil.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Doe je mee met de ander? Dan krijg je er meer van in je leven. Als je meer klaagt, geef je daar meer aandacht aan. Of richt jij je aandacht liever op andere dingen. Op inspirerende dingen. Op mooie dingen. Fijne mensen. Leuke berichten. Vrolijke posts.

En echt, alles wat je aandacht geeft, groeit. Als je stopt met klagen en roddelen, komt er ruimte. Ruimte voor iets anders. Waar kies jij voor? Want jij hebt altijd een keuze!

Wil je leren werken met de kracht van je gedachten? Doe dan mee met de Krachtige Gedachten Challenge. Hier vind je meer informatie.