Waar heb jij behoefte aan?

Een mooie vraag die je jezelf regelmatig zou kunnen stellen is: waar heb ik op dit moment behoefte aan? Het kan je helpen om even pas op de plaats te maken, even aandacht te geven aan jezelf. Wat heb je nu nodig?

Wil je liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Hoe belangrijk zijn jouw behoeften

En dit kan best een lastige vraag zijn om te beantwoorden. Want hoe vaak sta je hierbij stil? Vaak hebben we de neiging om bijvoorbeeld de behoeften van anderen boven die van onszelf te plaatsen. De ander belangrijker te maken dan onszelf. Misschien ben je vooral bezig het anderen naar de zin te maken. En dan vergeet je jezelf. En je vergeet dat jij ook recht hebt om aan je eigen behoeften te voldoen.

Als eerste zal ik meer uitleggen over behoeften. Want wat kun je jezelf daar nou bij voorstellen.

Voorbeelden van behoeften

Aanraking (zoals knuffel als troost), acceptatie, begrip, bescherming, communicatie, delen, duidelijkheid, erkenning, gehoord worden, gezien worden, geruststelling, harmonie, intimiteit, liefde, plezier, respect, ruimte, rust, steun, troost, veiligheid, verbinding, vertrouwen, vervulling, vrijheid, waardering, warmte, zekerheid.

Je kunt dit oefenen op het moment dat je een emotie ervaart, want dan heb je een behoefte. Bijvoorbeeld. Als je uitgeput op de bank zit, heb je behoefte aan rust of tijd voor jezelf. Als je je verdrietig voelt, is je behoefte troost. Heb je net kritiek gehad van iemand, dan is je behoefte misschien wel gehoord worden, of waardering. Of als je je leeg voelt, kan je behoefte meer vervulling zijn.

Hoe kan je deze behoefte vervullen?

Bijvoorbeeld: je behoefte is rust. Hoe krijg jij rust? Misschien door een wandeling, schrijven, meditatie, in bad gaan, lezen, in bed liggen.

Of je behoefte is troost. Hoe word jij getroost? Wil je met iemand praten? Een knuffel? Mooie muziek? Een gedicht lezen of schrijven.

Als jouw behoefte waardering is, hoe kan je dit vervullen? Natuurlijk kan je dingen doen om waardering van de ander te krijgen. Maar kijk eens of je dit ook voor jezelf kan doen. Jezelf meer waarderen. Door iets liefs te doen voor jezelf. Mooie kleren aantrekken, je haar leuk doen. Door een lijst te maken met dingen die je aan jezelf waardeert.

Vraag erom

Een volgend punt is, dat we er vaak vanuit gaan dat de ander precies weet waar WIJ behoefte aan hebben. We hebben behoefte aan troost, aan gehoord te worden, we krijgen dit niet en dan voelen we ons teleurgesteld. Het is dus ontzettend belangrijk dat je voor ogen houdt dat de ander over het algemeen geen gedachten kan lezen. De ander weet niet waar jij behoefte aan hebt. Dus: vraag er gewoon om.

Soms kan het heel simpel zijn. Zo heb ik een keer een emotie-eter begeleid, die zich regelmatig verdrietig voelde. En haar behoefte was even een knuffel van haar man. En dat deed hij nooit. Dus ik vroeg haar: heb je het wel eens aan hem gevraagd, om die knuffel? Ze keek me ongelovig aan. Nee zei ze. Dus hoe kan hij dan weten dat je daar behoefte aan hebt? De keer erna zei ze dat ze nu om een knuffel vraagt als ze hier behoefte aan heeft en haar eetbuien zijn weg. Overigens is de oplossing voor eetbuien niet altijd zo simpel, in dit geval wel.

Geen oplossing voor het probleem

Overigens, als een behoefte vaak terugkomt, is het ook wel handig om te kijken waar dat dan weer vandaan komt en de oorzaak hiervan aan te pakken. Maar dat is weer een ander verhaal. Je behoefte vervullen is dus niet per se een oplossing voor een eventueel probleem. Bijvoorbeeld: als je altijd moe bent omdat je steeds over je grenzen heengaat, kan je wel je behoefte aan rust vervullen, maar beter nog is het probleem van over je grenzen heengaan op te lossen.

En nog iets anders. Waar sommige mensen ook goed in zijn, is het invullen wat de behoefte is van de ander. Dus dan DENKEN we te weten waar de ander behoefte aan heeft. Let hier ook eens op. Vraag het eens aan de ander.

Oefen

Dus: we doen het nu samen even. Als het kan sluit je ogen. En vraag aan jezelf: waar heb ik nu behoefte aan? Wat zou je nu het allerliefste willen? En kan je nu ook deze behoefte vervullen? Kan je hier iets voor doen?

Doe dit een paar keer per dag. Ga hiermee oefenen. Vraag eventueel aan de ander om hulp als je iets nodig hebt.

Het belangrijkste is, dat jij jezelf belangrijk genoeg vindt. Onthoud: jij bent het ook waard, jij bent ook belangrijk, jij mag ook opkomen voor je behoeften. Jij bent waardevol. Jij bent net zoveel waard als een ander, dus ook jouw behoeften zijn net zo belangrijk als die van een ander!

Ben jij een emotie-eter? Kijk dan even hier voor mijn Blij met je lijf-traject.