De vier grootste blokkades

In deze blog vertel ik je meer over wat Louise Hay noemt: de grote vier. De vier grootste blokkades die jij kan hebben. Blokkades die je tegen houden om te genieten van het leven, om te groeien, om van jezelf te houden, om je vrij te voelen. Vier blokkades die fysieke en mentale klachten kunnen veroorzaken.

Deze vier blokkades zijn: angst, kritiek, wrok en schuldgevoel. Ik ga ze één voor één met je doornemen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

ANGST

We hebben allemaal te kampen met angsten. Dat kunnen angsten zijn voor dingen zoals spinnen, slangen, liften, bruggen. Maar ook angst anderen teleur te stellen, te spreken in het openbaar, angst er niet bij te horen. Vaak ligt aan allerlei problemen een angst voor afwijzing aan ten grondslag. Maar ook angsten voor een tekort (aan liefde, geld, zekerheid, veiligheid etc) hoor ik vaak terug.

Wat kan je hier nou aan doen? Je kunt angsten loslaten door je eerst bewust te worden van je angstgedachten. Vraag jezelf af wat je werkelijke probleem is. Waar ben je nou écht bang voor?

Stap uit je slachtofferrol

Daarbij is het belangrijk om niet te wijzen naar een ander. Als je een ander of de omstandigheden de schuld geeft van hoe jij je voelt, dan blijf je in de slachtofferrol hangen en verandert er niks. Het is dus belangrijk dat je verantwoording neemt voor je leven. Dus dat je kijkt als je wordt getriggerd door iets of iemand: hé, wat is hier aan de hand? Wat zegt dat over mij? Welke overtuiging wordt er hier geraakt? En geloof me , als je je hier in traint, gaat het steeds makkelijker en sneller.

Omarm je angst

Als je weet wat jouw werkelijke angst is, dan kan je eerst die angst omarmen. Dat wil zeggen, accepteren dat je die angst hebt. Dus jezelf niet veroordelen dat je die hebt.

Zodra je jezelf toestemming hebt gegeven die angst te voelen, te ervaren, dan kan je hem loslaten. Om iets los te laten is het eerst nodig iets toe te laten. Door er tegen te vechten, door het te veroordelen (zoals: stel je niet aan, is niet nodig, wat een onzin), dan kan je het niet loslaten. Toelaten dus, en dan de beslissing maken om het los te laten. En kiezen voor andere, behulpzame, ondersteunende gedachten. Hier luister je een meditatie ‘Omgaan met angst’.

KRITIEK

De tweede blokkade is kritiek. Perfect willen zijn, een ander en jezelf afkeuren. Kritisch zijn voor een ander, maar ook voor jezelf. Kom jij uit een gezin waar vroeger vaak kritiek werd geleverd op elkaar en aan anderen? Was er vaak afkeuring in je gezin? En vraag jezelf eens af: aan wiens eisen en verwachtingen probeer je steeds te voldoen,? Vaak blijven we in een patroon zitten. Als kind deed je enorm je best om niet afgekeurd te worden bijvoorbeeld. Als kind was dat je overlevingsstrategie, je deed dit om niet afgewezen te worden, om liefde te ontvangen. Nu heb je het misschien niet meer nodig, maar je doet het waarschijnlijk nog steeds. Voor wiens liefde ben je nog steeds –onbewust-  aan het ‘strijden’?

Stop dus met kritiek op jezelf te leveren. En ook op de ander. Stop met jezelf afkeuren. Stop met jezelf te veroordelen. En ook de ander. Stop ermee. Iedere keer als je zo’n kritische gedachte hebt, dan stop je die te denken en kies je voor een andere gedachte. En nogmaals, doe dit ook weer zonder jezelf te veroordelen. Wees liefdevol voor jezelf.

SCHULDGEVOEL

En dan de derde blokkade. Schuldgevoel. Dit kan komen door manipulatie in je jeugd. Dat je een schuldgevoel is aangepraat. Misschien ook vanuit het geloof, dat je hebt geleerd dat je bepaalde dingen niet mag doen omdat je anders gestraft wordt . Je kunt dit schuldgevoel bij jezelf herkennen doordat je vaak sorry zegt. Je hebt vaak het gevoel tekort te schieten. Bang om anderen teleur te stellen. Bang om dingen verkeerd te doen. Het kan zijn dat je in het verleden iets gedaan hebt waar je je nog schuldig om voelt.

Vergeef jezelf

Belangrijkste is dat je gaat beginnen met jezelf te vergeven. Bijvoorbeeld met affirmaties. Als het om iets gaat uit het verleden: ga voor de spiegel zitten en zeg: ik laat mijn schuldgevoel los. Ik deed op dat moment wat in mijn vermogen lag, ik deed mijn best, met de mogelijkheden die ik toen had. Het kan ook zijn dat je je schuldig voelt, omdat je de behoefte hebt aan straf! Dat klinkt misschien raar. Maar als jij hebt geleerd dat je iets niet verdient, dat jij straf hebt verdiend, om de een of andere reden, dan kan het zijn dat je al jaren in dit patroon zit. Dat doe je dan bijvoorbeeld door jezelf schuldig te voelen. Een manier om jezelf te straffen.

WROK

En dan de vierde blokkade. Wrok. Dit klinkt wel een beetje heftig misschien. Maar ik denk dat de meeste van ons wel iemand kennen die ze wel zouden willen wurgen.

Wrok komt voor uit onderdrukte woede. En is gif voor je. Voor je lichaam. Voor je geest. Ik geloof dat dit allerlei ziekten kan veroorzaken. Alle emoties hebben een bepaalde trilling. En woede heeft ook een bepaalde trilling. En die is heel anders dan de trilling van dankbaarheid. Woede is niet verkeerd, begrijp me goed. Maar als je hem binnen houdt, als je hem niet uit, dan blijf je met die trilling in je lijf zitten. En dat kan denk ik nooit goed zijn. Je kan jezelf op dit vlak echt helen door hier mee aan de slag te gaan.

Vergif

Ik las ergens een citaat, ik weet niet meer waar ik dit vandaan heb, maar wrok is hetzelfde als vergif innemen en wachten tot de ander dood gaat. Je denkt dat je de ander ‘straft’ door boos op de ander te blijven, maar de ander heeft hier dus geen last van. Alleen jij! Dus je hoopt dat je de ander schaadt door het gif, maar de enige die erdoor geschaad wordt, ben jijzelf.

Uit je boosheid

Dus als eerste is het belangrijk om de boosheid die nog in je zit te uiten. En dat hoeft dus niet naar dei persoon toe he. Maar ga eens in een kussen slaan. Ga schreeuwen. Ga stampvoetend door het huis. Ga een kuil graven in de tuin. Koop een boksbal. Dit kan heerlijk zijn, om het eruit te gooien! Zorg er wel voor dat de deuren nog in de kozijn hangen als je klaar bent. En dat je alleen thuis bent.

Schrijf een hatelijke brief. Zeg: ik ben boos op je omdat… Uit het. Gooi het eruit! En daarna kan je vergeven. Maar dat is dus pas de volgende stap. Vergeven is overigens niet het gedrag van de ander goedkeuren. Wel de verwachtingen die je had van de ander, loslaten.

Zorg er eerst voor dat je die boosheid hebt toegelaten en dus hebt losgelaten. Want je kunt dus je boosheid loslaten als je hem eerst hebt ervaren. Hier kun je meer lezen over het omgaan met emoties.

Licht en vrij

Dit waren de vier blokkades. Angst. kritiek. Schuldgevoel en Wrok. Ben benieuwd welke jij bij jezelf herkent. Mijn grootste blokkade is angst. En schuldgevoel. Maar inmiddels heb ik al zoveel losgelaten. En ik kan je vertellen, dat voelt heerlijk, licht en vrij!

Dat gun ik jou ook! Binnenkort start ik met mijn cursus ‘Je kunt je leven helen’. Een geweldige cursus, al zeg ik het zelf. Waarin je gaat afrekenen met bovenstaande blokkades. En nog veel meer.