Je schaduwkant omarmen

Carl Jung sprak hier al over: jouw schaduwkant is de persoon die je niet wil zijn, maar wat wel in je zit. En iedereen doet zijn best (bewust en onbewust) om deze kanten verborgen te houden. Voor anderen en ook voor jezelf. Terwijl het zo mooi is deze in het licht te brengen. Om je schaduwkant te omarmen. In deze blog vertel ik je hoe je dat kan doen.

Wil je liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Mijn grootste les

Eén van de belangrijkste lessen in mijn leven, heb ik geleerd tijdens mijn opleiding tot trainer in de filosofie van Louise Hay.

Want ik was toen heel erg onzeker over van alles. En ik dacht toen: als ik daar nou eens vanaf ben, dan ben ik goed. Dan ben ik goed genoeg, dan tel ik mee, dan is mijn leven goed. Dan kan ik mezelf accepteren.

Mijn trainer zei toen: het is juist belangrijk om jezelf te accepteren zoals je nu bent. Inclusief die onzekerheid. Juist met die onzekerheid. En die kwam toen zo binnen. Het klinkt vast heel logisch voor je, maar voor mij was dat het op dat moment niet. Deze sloeg in als een bom.

En daar heb ik toen aan gewerkt, aan het accepteren van mijn onzekerheid. En dat heeft me heel veel gebracht.

Omarm jouw schaduwkant

Vaak heb je vroeger geleerd dat deze kanten niet hoorden. Want het hoort niet om jaloers te zijn. Of het hoort niet om lui te zijn. Of het is niet spiritueel om iemand te haten. Of om boos te zijn. Of egoïstisch. Dus als je dit weg stopt en negeert of veroordeelt, dan veroordeel je een deel van jezelf.

Juist door datgene te accepteren wat je niet wil, maak je stappen. Want wat zijn jouw donkere kanten? Iedereen heeft wel delen van zichzelf die die niet zo leuk vindt. De perfectionist in jou. Of de controlefreak. Of de kattenkop. Of het jaloerse deel. Of de wraakzuchtige. Misschien vind je het deel in jou dat met een zak chips op de bank belandt als ze zich rot voelt, wel verschrikkelijk. Of het deel in jou dat roddelt.

En juist als je denkt dat je dat eerst even moet fixen voordat je goed genoeg bent, dan heb je het mis. Dan kom je er niet. Want het hoort bij jou. Al jouw angsten, oordelen, het is een deel van jou, gevormd door jouw overtuigingen en gedachten. En als je iets accepteert, wil dus NIET zeggen dat je het niet wil of kan veranderen. Juist door iets te accepteren, kan je het veranderen. Ik kon niet dat onzekere deel van mij verbergen en afkeuren en tegelijkertijd meer zelfvertrouwen voelen. Door mijn onzekere zelf te zien, dat het er mag zijn, dat heeft voor zelfvertrouwen gezorgd. Als je blijft vechten tegen iets, kan je het niet loslaten. Pas als je het liefdevol omarmt.

Jij bent goed zoals je bent

Weet je waarom het een ’donkere’ kant van jezelf is? Omdat je het afkeurt. Eigenlijk kun je het zo zien: als je die donkere kant van je in het licht zet, dan is er geen donker meer.

Dus: omarm alle delen van jezelf. ALLE delen! Want jij bent helemaal goed zoals je nu bent. Met alles erop en eraan. Zet alle delen van jezelf in het licht. Omarm ze liefdevol. Accepteer ze. Dit is een mooi proces op weg naar meer zelfliefde.

Wil jij ook meer liefde voor jezelf voelen? Stap dan in mijn 1 op 1 traject. We gaan samen op weg om jouw beperkende overtuigingen los te laten en te vervangen door liefdevolle, krachtige gedachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *