Vluchten of vechten

Er zijn verschillende manieren om om te gaan met emoties: vluchten, vechten of bevriezen. In deze blog bespreek ik het vluchten en vechten. En hoe het anders kan.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Vluchten

Veel mensen zijn bang voor hun emoties. Bang om te voelen. En stoppen dit weg. Op allerlei manieren. Alcohol. Eten. Shoppen. Drugs. Hard werken. Altijd bezig zijn en nooit stil staan.

Het is iets wat ik zo vaak tegenkom. Ik zie zoveel emotie-eters, die zijn zo gewend om hun emoties weg te eten.

Wat je dan doet, is vluchten voor je emoties. Ze ontkennen. Ze niet willen voelen. Jezelf geen toestemming geven het te voelen. Misschien herken je dit bij jezelf.

Vechten

Wat ook wordt gedaan, is vechten tegen emoties. Steeds maar zeggen: ik wil jou niet! Ik wil je niet voelen!

Een mooie metafoor hiervoor zijn ballen die je onder water wil houden. Elke bal staat voor een gevoel wat je hebt. En dit lukt meestal wel aardig. Af en toe komt er misschien een bal naar boven ploppen, maar meestal kan je deze weer snel onder water krijgen. Maar dit kost veel energie, het voelt alsof je constant in gevecht bent met die ballen. Maar zodra je moe bent, of er zijn veel te veel ballen, dan lukt het je niet meer. Met alle gevolgen van dien. Want dan komen alle ballen tegelijk naar boven.

Effect op je lichaam

Ik geloof, dat als jij emoties niet goed verwerkt, ze opgeslagen blijven in je lichaam. Ik geloof dat emotie een trilling heeft, een bepaalde energie. En als je dit opkropt en binnen houdt, kan dat allerlei gevolgen hebben, zoals bepaalde ziekten. Louise Hay beschijft in haar boek ‘Je kunt je leven helen’ heel mooi wat je kunt doen bij bepaalde ziekten en kwalen en wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn. Wat overigens niet wil zeggen dat jij zelf een ziekte hebt veroorzaakt, dat jij hier schuld aan hebt.

Haat

Zo had ik eens een cursist met zoveel haat naar haar ex-man. Ze kon hem niet vergeven, dat was onbespreekbaar. En besef goed dat je in zo’n geval heel erg in de slachtofferrol zit. Je blijft eindeloos hangen in emoties. Je voelt je slachtoffer van iemand anders én je laat jouw gevoel door een ander bepalen. Wat je doet is jezelf vergiftigen, maar de ander heeft hier dus geen last van! Vergeven geeft zoveel lucht, licht, vrijheid! Vergeven kan altijd. Het is een keuze.

Je kan je vast voorstellen dat haat een hele andere energie is dan liefde. En als je dat jarenlang vast blijft houden, als je hier jarenlang mee rond loopt, dat dit iets doet met je lichaam.

Dus op een juiste manier omgaan met emoties is zo belangrijk, voor zowel je lichaam als geest.

Verduren

Verduren van je emoties helpt om ze los te laten. Verduren is niks anders dan voelen wat je voelt. Dit kun je doen door vijf minuten te gaan zitten. In stilte, zonder afleiding. en gewoon te voelen wat je voelt. Klinkt misschien heel simpel. Maar voor veel mensen lastig. Omdat ze het niet gewend zijn. En bang zijn voor wat er kan gebeuren.

Eigenlijk kan er niet zo veel gebeuren. Want stel, je voelt je verdrietig. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je gaat huilen? En nee, het is niet altijd fijn. En andere gevoelens voelen ook niet altijd fijn. Eenzaamheid niet. Je machteloos voelen niet. Het hoort echter bij het leven.

Emoties benoemen

Als je gaat verduren, is het als eerste belangrijk om te benoemen hoe jij je voelt. Dus je gaat stil zitten. En je voelt. Je benoemt hoe het voelt. En geef jezelf dan toestemming om het te voelen. Want misschien heb je geleerd dat je je niet moet aanstellen. Of dat je niet boos mag zijn. Niet jaloers, want dat hoort niet. Of dat je sterk moet zijn.

En benoem dan eens waar in je lichaam je het voelt. In je buik? In je hart? Je hoofd of je keel? Ergens anders? Waar voel je dit?

Verduren is voelen wat er is. Zonder oordeel! Dus ga niet je zelf veroordelen dat je deze gevoelens hebt. Kijk wat er is. Steun jezelf. Altijd.

Wees bewust

Wees bewust wat je aan het doen bent. Grijp je naar de alcohol, naar chocola, ben je afleiding aan het zoeken door eindeloos te scrollen op Instagram of Facebook, ben je steeds op zoek naar dingen om te kopen? Vraag jezelf af hoe het zit met jouw emoties. Ga op dat moment eens even vijf minuten verduren. Ga zitten. Benoem je emotie. En voel. Laat het gebeuren. Niet fijn op dat moment, maar achteraf zal je jezelf dankbaar zijn. Want dat kan zoveel opluchting geven. Stop met vluchten en vechten, omarm je emoties. Behandel je emoties met liefde en dan kan je ze loslaten. Meer lezen over het loslaten van emoties, kan hier.

Als jij nou een emotie-eter bent, en je wil hiermee aan de slag, dan is mijn 1 op 1 traject ‘Blij met je lijf’ wellicht iets voor jou. Zodat je eindelijk stopt met die eetbuien en geen afkeer meer hebt van je eigen lichaam