Stap voor stap loslaten

Loslaten, volgens mij iets wat veel mensen ongelooflijk moeilijk vinden. In deze blog bespreek ik HOE je nou kan loslaten. Ik bespreek het stap voor stap. Want het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan…

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Wat wil je loslaten

Ik hoor altijd verschillende dingen die mensen willen loslaten. Het verleden. Belemmerende overtuigingen. Mensen. Emoties. Een situatie.

Nu is het loslaten van een situatie en verleden nogal vaag: wat dan precies? Wat wil je dan loslaten? Vaak gaat het ook om een emotie die rondom een bepaalde gebeurtenis speelt. Dus het is belangrijk om helder te krijgen wat je nou precies wil loslaten? Als je aan die situatie denkt, wat komt er dan in je op? Is er een bepaalde emotie die je wil loslaten? Zoals je angst, je zorgen (is eigenlijk ook angst), je schuldgevoel, je boosheid? Of een behoefte, zoals je behoefte aan erkenning of waardering?

Datzelfde geldt voor het loslaten van een persoon. Je kunt niet een persoon loslaten. Wát wil je dan loslaten? Je bezorgdheid? Ben je teveel bezig in je hoofd met die persoon, voel je je te verantwoordelijk bijvoorbeeld? Of is het je irritatie, je pijn?

Alleen wat van jou is

Je kan alleen loslaten wat van jou is. Het gedrag van een ander kun je dus niet loslaten, ook niet het gedrag wat jij daarop vertoont. Je kunt niet loslaten dat Pietje altijd zoveel kritiek op je levert. Je kunt wel loslaten wat het met je doet. Jouw irritatie. Jouw machteloosheid. Jouw schaamte. Jouw verdriet. Jouw verwachtingen die je had van een ander. Jouw behoefte aan erkenning.

Stap voor stap loslaten

  1. Als eerste: stop met vechten of vluchten. Wees je bewust wat je aan het doen bent. Teveel eten, werken, shoppen, op social media om maar niet te hoeven voelen? Erken je emoties. Benoem ze. Hoe voel je je?
  2. Laat deze emoties er zijn. Sta jezelf toe te voelen, ZONDER OORDEEL. Jouw boosheid mag er zijn. Je schuldgevoel mag er zijn. Jouw verdriet mag er zijn. Geef jezelf als het ware toestemming om te voelen. Vaak zitten er allerlei belemmerende overtuigingen op bepaalde emoties.
  3. Laat het toe , voel het, ervaar het. Voel die pijn. Die boosheid. Voel jouw machteloosheid. Of je schaamte. Wat het ook is: voel het! En nee, dat hoeft niet lang te duren. En ja, dat kan spannend zijn als je niet gewend bent dit te doen.
  4. Vraag jezelf af of je het wil loslaten. Wil je het loslaten? Ja of nee? Allebei de antwoorden zijn goed, door de vraag aan jezelf te stellen verandert er al iets.

Je kan deze stappen steeds weer doorlopen en je kunt ‘grote’ dingen steeds een klein beetje laten gaan. Begin klein en met iets redelijk makkelijks. En ga ermee oefenen!

Voorbeeld

Zo kan ik me enorm irriteren aan mensen die mij gaan controleren, omdat ze zelf enorme behoefte hebben aan controle, dus eigenlijk maken ze dan van hun probleem mijn probleem. En ja, dit zegt iets over mij natuurlijk.

Ik zou me daar de hele tijd over kunnen opwinden. Het tegen allerlei mensen vertellen, dat ik dat irritant vind. Daarmee voed ik alleen maar die emotie. Ik voel het wel, maar blijf mijn aandacht erop richten. Ik voel het niet met de intentie om het los te gaan laten. En er zit veel oordeel op.

Of: ik laat het er zijn. Oké, ik voel me geïrriteerd, want het geeft mij weer het gevoel dat ik het niet goed doe. Dat mag, ik observeer dit bij mezelf. Ik laat die irritatie toe, ik voel het, en dan kies ik ervoor het los te laten.

Het kan snel gaan

Loslaten kan heel snel gaan. Ik merk bij mezelf dat ik bovenstaande stappen soms zeer snel kan doorlopen. Dat komt echt door het vaak te oefenen. Ga dus aan de slag met het doorlopen van deze stappen. Oefen ermee. En laat het los. Want jij verdient dat!

Wil je meer leren over loslaten? Stap in mijn 1 op 1 traject, dan gaan we daarmee aan de slag! Hier lees je er meer over.