Een ochtend- en avondritueel

Ik hou van rituelen. Het geeft me houvast. En ik vind het heerlijk om uit te zoeken wat voor mij werkt en wat niet. En belangrijker: het helpt me groeien en bezig zijn met de doelen die ik wil bereiken. In deze blog zal ik je laten weten wat ik doe of heb gedaan als ochtend- en avondritueel om je te inspireren.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier

Avondritueel

Dit is mijn avondritueel. Sowieso probeer ik op tijd naar bed te gaan, ergens tussen half tien en tien uur. Wat ik altijd doe voor ik ga slapen, is douchen. Ik vind het heerlijk om de dag van me af te spoelen. Wat ik dan ook altijd doe, is bedenken waar ik me dankbaar voor voel. Ik heb jarenlang ’s avonds een dankbaarheidsdagboekje bijgehouden en dat heeft me echt veel opgeleverd. Maar nu vind ik het prettiger om dit onder de douche te doen. Ik vind het heerlijk om dat gevoel van dankbaarheid dan te voelen. Ik leg ’s avonds ook altijd mijn kleren voor de volgende dag klaar. Dat is ’s ochtends echt heel fijn, om daar niet over te hoeven nadenken.

Nog iets leren

Vaak kijk ik nog een inspirerend filmpje op YouTube, bijvoorbeeld iets over de Wet van Aantrekking of iets over minimalisme of persoonlijke ontwikkeling. Of ik volg een les van een cursus waar ik op dat moment mee bezig ben, is altijd wel iets. Of ik lees iets in een boek, over een onderwerp wat ik interessant vind. Waarschijnlijk is dit niet iets wat veel mensen adviseren, om zoiets te doen voor het slapen, ikzelf vind het prettig, kijk vooral wat voor jou werkt.

Piekeren

Piekeren doe ik bijna niet meer. Ik heb de afgelopen jaren zo hard gewerkt aan mijn mindset en aan hoe ik denk, dat dit nauwelijks meer aan de orde is. En dat is wel anders geweest hoor. Dan kon ik heel lang wakker liggen en bedenken wat ik allemaal had gezegd, of ik dat niet anders had kunnen doen, ik was dan vooral bezig met kritiek te leveren op mezelf of ik maakte me zorgen om dingen die waren gebeurd of zouden kunnen gebeuren.

Ochtendritueel

Zodra ik ’s ochtends mijn ogen open trek, bedenk ik me altijd waar ik dankbaar voor ben. Om met een goede energie de dag te starten. Meestal ben ik al dankbaar dat ik in een warm bed lig, met de leukste man van de wereld naast me, mijn kids liggen nog lekker te slapen. Dan voel ik me dankbaar dat ik me veilig voel, dat ik een dak boven mijn hoofd heb, en dat er een nieuwe dag begint. Dan zet ik in een intentie, dus hoe wil ik dat de dag gaat verlopen. Een fijne dag met veel mooie gesprekken, een productieve dag met veel focus, een prettige dag vol harmonie, etc. Ik zet overigens nooit een wekker, dus hoe de rest van mijn ochtend verloopt ligt aan hoeveel tijd ik heb. Als ik heel vroeg wakker ben (denk aan half zes), doe ik nog een meditatie of hypnose.

Wandelen

Wat ik altijd doe ’s ochtends, is wandelen. ik heb een hond, dus dat is niet zo moeilijk. Het liefst loop ik wat langer en nog fijner vind ik het om de zon op te zien komen. Ik vind het dan heel prettig om een podcast te luisteren, of een luisterboek. Maar zodra ik tussen de bomen doorloop, doe ik mijn oortjes uit om de vogeltjes te horen fluiten. Heerlijk! Ik heb soms het gevoel dat ik het allemaal opslurp. De vogelgeluiden, de mooie luchten, al het groen om me heen. En soms doe ik affirmaties tijdens het wandelen, als ik daar behoefte aan heb.

Schrijven

Wat ik regelmatig doe, is in mijn boekje schrijven. En dat kan werkelijk van alles zijn. Soms schrijf ik affirmaties. Soms inspiratie, gedachten die ik heb. Mooie dingen die ik heb gehoord of gelezen. Soms beantwoord ik een vraag. Soms schrijf ik een overtuiging helemaal uit volgens een oefening uit de NLP om te helpen deze overtuiging los te laten. Soms schrijf ik gewoon over iets wat me bezig houdt.

Er bestaat een oefening die heet de morning pages. Dat betekent dat je iedere ochtend drie bladzijdes vol schrijft. Je mag niet stoppen met schrijven, maar gewoon door blijven gaan. Dit kan een manier zijn om je gedachten te ordenen bijvoorbeeld, of tot de kern te komen waar iets echt om gaat als je ergens mee zit. Heb ik ook een tijdje gedaan, maar ik vind het prettiger om gewoon te doen waar ik zin in heb op dat moment.

Affirmaties

Wat je ook ’s ochtends zou kunnen doen, is werken met affirmaties, schrijven of zeggen voor de spiegel bijvoorbeeld. Maar door alleen ’s ochtends wat affirmaties op te zeggen en als je de rest van je dag kritiek op jezelf levert, zal er niet heel veel gebeuren. Ik ben fan van affirmaties, maar ik denk dat als ze verweven zijn in je dag het je meer oplevert. Maar alles beter dan niks natuurlijk.

Miracle Morning

Een bekend boek wat over ochtendrituelen gaat, is van Hal Elrod en heet Miracle Morning. Hij zegt dat je ochtendritueel de volgende punten moet bevatten. Het zijn 6 stappen, hij noemt het de SAVERS. Iedere letter staat voor een bepaald onderdeel.

Stilte: begin elke ochtend met stilte, doe een meditatie of wees dankbaar.

Affirmaties om je brein te herprogrammeren. Hier lees je meer over affirmaties.

Visualisatie: stel je voor wat je precies wil bereiken, zie het helemaal voor je.

Excercise: bewegen, zoals wandelen, yoga, stretchen, springen, dansen.

Read: lees, doe kennis op, doe ideeën op, leer van mensen die al doen wat jij wil kunnen.

Schrijven: om je gedachten te ordenen, inzichten op te doen, etc.

Tijd

En Hal Erod zegt ook: al doe je alles maar 1 minuut, dan ben je in 6 minuten klaar. Het kan je namelijk heel veel opleveren. Je hebt even tijd voor jezelf, vooral als je een gezin hebt kan dat fijn zijn, om even alleen te zijn en je ding te doen. Het helpt je om wél de tijd te nemen om te mediteren, wat er de rest van de dag misschien niet van komt. Het helpt je om fijner de dag te beginnen en liefdevoller in het leven te staan. Het oefenen in dankbaarheid is echt heel krachtig, dit kan ik je sowieso aanraden om te doen. En weet je, het hoeft allemaal niet veel tijd te kosten. En je hoeft niet ALLES te doen. Je kunt ook dingen combineren. Bewegen met mediteren, bewegen met affirmeren. Dankbaarheid of een intentie zetten kost ook niet veel tijd.

Prioriteit

Kijk vooral wat voor jou werkt. Onthoud dat iets kleins altijd beter is dan niks. Je kan ook beginnen met een kwartiertje ’s ochtends voor jezelf te pakken. Als jij iemand bent die de wekker zet, dan kun je hem een kwartier eerder zetten. En als je iemand bent die zegt: heb ik geen tijd voor, kijk dan eens of je er ECHT geen tijd voor kunt maken. Het gaat om prioriteiten stellen. Misschien kan je een kwartier korter op social media zitten, zodat je er wel tijd voor kunt maken.

Ik ben heel benieuwd of jij ook al een ochtend- en avondritueel hebt. Laat het me vooral weten, vind ik leuk! En anders hoop ik je geïnspireerd te hebben om hier mee te gaan starten. Doe het eens voor een periode van een maand en kijk wat het je oplevert.

Wil je een intentie doen om de dag fijn te starten? Luister bijvoorbeeld deze eens.