7 manieren om je eigenwaarde te vergroten

Eigenwaarde, wat is dat precies? Ik versta eronder: dat je jezelf waardeert, dat je respect hebt voor jezelf, voor je behoeften en verlangens. Dat je vertrouwen hebt in jezelf en in je capaciteiten. In deze blog bespreek ik op welke manieren je je eigenwaarde kan vergroten.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Vroeger was mijn eigenwaarde zeer laag. ik dacht dat andere mensen allemaal beter waren in van alles. In communiceren, auto rijden. Ik dacht dat anderen creatiever waren, en gewoon beter waren in het algemeen. Inmiddels is mijn eigenwaarde véél groter. Dus ik weet dat het kan, je eigenwaarde vergroten.

Laat jouw eigenwaarde niet afhangen van anderen of de omstandigheden

Als je eigenwaarde laag is, ga je op zoek naar waardering en erkenning van anderen. Bijvoorbeeld door voor iemand te zorgen, je verantwoordelijk te voelen voor anderen, altijd klaar te staan voor anderen, alles wat je doet perfect te doen, hard te werken. Het kan zijn dat je hierdoor steeds over je grenzen heen gaat of je gaat voorbij aan je eigen behoeftes.

Hoe meer je jezelf meer waardeert, hoe minder afhankelijk je bent van anderen om die waardering te voelen. Vraag je dus af en toe af: wat is de reden dat ik dit doe? Is dat omdat ik het echt wil of wil ik er stiekem iets voor terug? Dat laatste is ook niet erg, heb daar geen oordeel over, het is echter wel goed om eens bij stil te staan.

Kies zorgvuldig je gedachten

Je kan in een bepaalde situatie terecht komen, je krijgt bijvoorbeeld kritiek van iemand. Dan komt de gedachtenmolen op gang: zie je wel, ik kan het toch niet, ik doe het nooit goed. Daarmee vergroot je je eigenwaarde natuurlijk niet. Wees je dus bewust van kleinerende, destructieve gedachten. En kies eens vaker bewust voor behulpzame, liefdevolle of eventueel neutrale gedachten. Gedachten komen en gaan, je zit vaak vast in een gedachtenpatroon. Door je bewust ervan te worden kun je dit veranderen..

Zie je gedrag los van jouw eigenwaarde

Als jij iets ‘verkeerd’ doet of een ‘fout’ maakt, dan zegt dat niks over wie jij werkelijk bent. Jouw gedrag zegt niet wie je in de kern bent. Dus als jij iets doet wat je misschien anders had kunnen doen, zegt dat niks over jou als persoon. Koppel dit dus los. Je bent een fantastisch, fijn en prachtig mens die af en toe onhandige of stomme dingen doet.

Let eens goed op wat je zegt. Zeg je: ik ben onhandig. Ik ben stom. Ik ben onzeker. Vervang dat eens door: ik doe onhandig. Ik doe stom. Ik doe onzeker. Daardoor hou je je gedrag en je identiteit gescheiden.

Zorg goed voor jezelf

Dit is een beetje het kip of het ei-verhaal, want als je goed gaat zorgen voor jezelf (zoals beter grenzen aangeven), dan krijg je meer zelfrespect. En ook andersom: als jij meer zelfrespect hebt, wordt het makkelijker je grenzen aan te geven. Ook als je je behoeften beter kunt aangeven, dan voel je steeds meer die eigenwaarde. En hoe meer eigenwaarde, hoe beter je je behoeften kunt aangeven.

Kijk eens op welke gebieden je beter voor jezelf kan zorgen. Want dit is heel breed. Misschien kun je vroeger naar bed? Minder voor de tv hangen? Meer gaan wandelen? Vaker ‘nee’ zeggen? Meer tijd voor jezelf? Vaker naar de sauna?

Hou je aan je eigen afspraken

Als jij je iets voorneemt te doen, als je afspraken maakt met jezelf en met een ander, houd je daaraan. Je laat aan jezelf zien dat je een betrouwbaar persoon bent. Dat je dingen voor elkaar kunt krijgen. En daarmee vergroot je je eigenwaarde. Wat belangrijk daarbij is: leg de lat niet te hoog, want dan maak je het jezelf heel moeilijk, waardoor je jezelf teleurstelt. Kies dus dingen waarvan je weet: hier kan ik me aan houden, dit gaat me lukken. Doe het desnoods voor een bepaalde periode, als experiment. Hier lees je meer over het doen van experimenten.

Kijk naar wat je WEL kan in plaats van wat je NIET kan

Ik kan een heel rijtje opsommen van dingen die ik allemaal niet kan. Daar zou ik de hele tijd mijn aandacht op kunnen richten. Alleen dat brengt me nergens en vergroot ook niet mijn zelfvertrouwen. Richt je aandacht dus op de dingen die je wel kan. Maak desnoods een lijstje met punten waar je goed in bent. Zelfs in situaties die jou het gevoel geven dat je niks kan, kon je wel iets. Benoem zo vaak mogelijk datgene wat wel is gelukt, al is het nog zo klein.

Leer van je ‘fouten’

We doen allemaal wel iets waar we laten spijt van krijgen, wat we niet handig hebben aangepakt, wat we anders zouden doen. Zoals ik hierboven al zei: zie dit los van je eigenwaarde. Je kan een heel fantastisch, leuk persoon zijn die af en toe stomme dingen doet. Van de dingen die mis gingen, kan je juist leren. Kijk mild naar jezelf, naar wat je aan het doen was en hoe je dit de volgende keer anders zou kunnen doen. Wat is hier voor nodig, doe dit eventueel in kleine stapjes. Want juist hierdoor leer je. Je hebt ook niet in één keer leren lopen of fietsen. Je bent heel vaak gevallen. Hier groei je van. Hierdoor vergroot je ook weer je eigenwaarde.

Wil jij af van je onzekerheid en meer zelfvertrouwen voelen? Download hier mijn gratis meditatie.