Contact maken met je innerlijke kind

Werken met jouw innerlijk kind kan ontzettend helend werken. Eerder schreef ik deze blog waar ik je meer vertel over het innerlijk kind. In deze blog wil ik dieper ingaan op hoe je contact kan maken met je innerlijke kind.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Maak samen plezier

Het is belangrijk en fijn om plezier te hebben met je innerlijke kind. Dat kan door een lijst maken op welke manieren je plezier kunt hebben met het kind in je. Wat kun je samen doen met jouw kind? Denk eens aan wat je vroeger leuk vond om te doen.

Bijvoorbeeld: schelpen zoeken, touwtje springen, hoepelen, knutselen, tekenen, een dansje verzinnen, keihard meezingen met Kinderen voor Kinderen, zandkasteel maken, klimmen, schommelen, stripboek lezen.

Ga iedere week samen iets doen, bewust samen met je kind. Maak plezier!

Maak een wensenlijst

Begin met contact te maken met je innerlijk kind. Door in de spiegel te kijken en jezelf als kind te zien. Of door een foto van jezelf als kind te bekijken. Door je ogen te sluiten en bewust dit contact te zoeken En maak dan samen met je kind een wensenlijst. Schrijf alle wensen op die je kind heeft. Schrijf alles op wat er in je opkomt, ook als je het misschien vreemd vindt of niet had verwacht. Laat je verrassen door de wensen van je innerlijke kind en accepteer alle wensen en verlangens. Wat wil het graag doen, of hebben? Waar heeft het behoefte aan? Aan aanraking? Misschien kun je vaker een massage boeken. Behoefte aan lanterfanten? Doe dat wat vaker. Maak een wensenlijst en kijk of je hier aan tegemoet kan komen.

Communiceren met je innerlijke kind

Dit kan je op verschillende manieren doen:

  • Zoek een foto van jezelf als kind, kijk goed naar deze foto. Zie je een ongelukkig of gelukkig kind? Een angstig kind? Wat je ook ziet, maak er contact mee. Vraag bijvoorbeeld waarom het bang is en doe iets om het gerust te stellen.
  • Je kunt in de spiegel tegen je innerlijke kind praten. Zeg tegen jouw kindje wat je graag had willen horen van je ouders toen je klein was.
  • Maak samen met je innerlijke kind een tekening. Gebruikt je niet-dominante hand en maak bijvoorbeeld een tekening over iets wat pas gebeurd is. Of stel je kind een vraag en laat het iets met je niet-dominante hand tekenen en kijk eens wat het laat zien.
  • Speel met je innerlijke kind. Doe dingen die jouw kind graag doet.

Een mooie oefening

Deze oefening heb ik uit een boek gehaald. Ik ben niet heel goed in opschrijven waar ik het vandaan heb. Dus mocht je dit herkennen, laat het me even weten zodat ik de bron erbij kan vermelden.

Zorg ervoor dat je je krachtig, sterk en vol zelfvertrouwen voelt. Dat je echt in de rol zit van volwassene. En laat dit gevoel door je heen stromen.

En terwijl je je zo krachtig voelt, ga je in gedachten terug naar een situatie waarin je als kind je afgewezen, genegeerd, niet gezien wordt en zie het voor je gebeuren. Zie jezelf dus als kind daar staan. Ga naar het kind en zeg tegen haar: ik ben er voor je, ik bescherm je, bij mij ben je veilig, neem het bij de hand of hou het vast. Neem het kind mee en breng het naar een veilige plek. Dat kan zijn: een mooie tuin, een strand, een open plek in een bos. Zorg ervoor dat het een plek is die veilig en beschermd voelt. Je kan als je dat prettig vind een ommuurde tuin maken, zodat je zeker weet dat je kindje veilig is. Of een bos met dieren die de wacht houden over je kind.

Meditatie

Ik heb een meditatie gemaakt waarin je een ontmoeting hebt met je innerlijk kind. Deze kun je hier luisteren.