stop met roddelen

Stop met roddelen

Roddelen doe ik liever niet. Maar dat ik het nooit doe, kan ik echt niet zeggen. Louise Hay zegt duidelijk in haar boeken: stop met roddelen. Want wat je uitzendt, krijg je terug. Maar wat doet roddelen nou met je?

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier

21 dagen niet klagen

Ik ben zo’n twee jaar geleden een experiment aangegaan: 21 dagen niet klagen. Dit was naar aanleiding van het gelijknamige boek wat ik had gelezen, van Kevin Weijers. Het idee is om 21 aaneengesloten dagen niet te klagen en ook niet te schelden en te roddelen. Als je op dag 5 klaagt, scheldt of roddelt, dan moet je weer overnieuw beginnen bij dag 1. Uiteindelijk ben ik gekomen tot dag 15 ongeveer, daarna was de moed me in de schoenen gezakt.

Ik vind mezelf geen klager of roddelaar, maar regelmatig floept er toch iets uit.

Wat is roddelen

Kijk, soms praat ik met mijn man of met een vriendin over iemand anders. Wanneer is dat nou roddelen? Ik denk dat je dat zelf wel weet en voelt op dat moment. Als je intentie is, om de ander ‘zwart’ te maken. Als je oordeelt over de ander. Of als je de ander naar beneden haalt. Als je gewoon praat over iemand, en wat het met jouzelf doet bijvoorbeeld, dan vind ik dat niet per se roddelen. Het gaat dus echt om de intentie die je erbij heb.

Ik heb één goede vriendin en daar roddel ik nooit mee. We hebben échte gesprekken, en hebben het dan vooral over wat het met onszelf doet. We weten allebei heel goed dat wat wij vinden over een ander, altijd iets zegt over onszelf.

Met een andere goede vriendin heb ik voorheen wel geroddeld. Ging vaak ook nog eens over dezelfde persoon. En eerlijk gezegd voelde het soms heerlijk om te roddelen. Maar tegelijkertijd voelde ik me dan ook weer schuldig. En we kondigen het dan ook aan: ik ga heel even roddelen hoor.

Waarom we roddelen

Wat is dat nou toch, dat geroddel? Vaak roddel je over de ander, om de ander omlaag te halen en jezelf beter te voelen. Je krijgt even het gevoel dat jij ‘beter’ bent of misschien wel goed genoeg op dat moment.

Door alleen maar over een ander praten, hoef je het ook niet over je zelf te hebben. Want dat kan eng zijn, of confronterend. Het kan heel ‘veilig’ zijn om het over ander te hebben. En het kan ook een band scheppen met de ander. Samen over iemand anders roddelen. Je kunt dan de verbinding voelen. Je deelt iets samen.

Wat je uitzendt, komt bij je terug

Wat doet roddelen nou met je? Ik geloof er echt in dat alles wat jij uitzendt, bij je terugkomt. En niet letterlijk: als jij veel roddelt over anderen, roddelen anderen over jou. Maar wel: alles wat jij de kosmos in slingert, heeft invloed. Laat ik het zo zeggen: alles wat je zegt, heeft een bepaalde trilling, een bepaalde energie. En je kunt je vast voorstellen dat liefde een andere trilling heeft dan haat. Dus wat zend jij de wereld in als jij roddelt? Welke energie verspreid jij?

Misschien voel jij je wel schuldig als je roddelt, of erna. Ik wel in ieder geval. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Het voelt niet goed. Even wel, daarna niet.

Roddelen geeft korte termijn plezier. Het kan even fijn zijn. Om jezelf beter te voelen. Om misschien wel die connectie met anderen te voelen door samen te roddelen.

Dus als jij behoefte hebt om te roddelen, vraag je eens af: wat zit hier achter? Wat is de reden dat ik dit doe? Voel jij je minderwaardig en heb je het nodig om anderen naar beneden te halen om jezelf beter te voelen? Of heb je behoefte aan verbinding met andere mensen?

Wat doe je eraan

Wees je bewust wat je doet. Daar begint het altijd mee. En vraag je dus af wat er achter je roddelbehoefte zit. Wil jij je beter voelen dan de ander? Of ben je eigenlijk op zoek naar verbinding? Of is het heel iets anders? Waarom heb je de behoefte om over anderen te oordelen? Oordeel je ook over jezelf? Kan het zijn dat hetgene jij in de ander veroordeelt, je eigenlijk over jezelf veroordeelt? Zomaar wat vragen die je jezelf kan stellen.

Verder kun je ook keuzes maken met wie je omgaat. Hoe meer negativiteit om je heen, hoe negatiever je wordt. Hoe meer je omgaat met mensen die roddelen, hoe meer jij ook gaat roddelen. Wat betekenen die relaties met mensen waar je veel mee roddelt voor jou? Waar is deze relatie op gebaseerd? Als het een goede vriendin is, bespreek dit met elkaar. Spreek eens af dat jullie een gesprek gaan houden zonder te roddelen. Of als je in een groep bent, met collega’s bijvoorbeeld, loop dan weg als er wordt geroddeld. Laat je niet verleiden mee te doen. Benoem het, maak het bespreekbaar. Dat je niet mee wil doen aan praten over mensen die er niet bij zijn.

Wat je ook kan doen, iedere keer als je over iemand roddelt, benoem dan eens minstens drie mooie, positieve eigenschappen van die persoon. Want iemand is nooit alleen maar ‘slecht’. Wat kan iemand wél goed? Wat vind je prettig aan die persoon? Train jezelf hierin om dit te doen.

Als er over jou wordt geroddeld

En wat nou als er over jou wordt geroddeld? Zoals je eerder hebt gehoord, als iemand roddelt, zegt dat ALLES over die persoon. En niks over jou. Best grappig, want degene die roddelt denkt dat het juist alles zegt over jou. Maar dat is niet zo. Juist niet. En nu je dit weet, is het waarschijnlijk makkelijker om hierboven te staan. En vraag jezelf af of jij ook roddelt. Want als je klaagt dat mensen over jou roddelen en je doet hetzelfde, tja, dan schiet dat ook niet op. Onthoud ook dat niet iedereen jou aardig kan vinden. Hoeft te vinden. Bij alles wat je doet, daar vindt iemand iets van. Ga je links, dan heeft iemand daar een mening over. Ga je rechts dan vindt iemand anders daar weer wat van. Je doet het altijd wel verkeerd in iemands ogen. belangrijker is dat je het niet verkeerd doet in je eigen ogen. Hoe meer liefde je voor jezelf kan ontwikkelen, hoe makkelijker dit wordt.

Conclusie

Kijk dus niet naar wat anderen doen of wat ze niet doen. Kijk vooral wat jijzelf doet. Oordelen over een ander is makkelijker dan eerlijk kijken naar jezelf. Stop met roddelen. Doe het zo min mogelijk!

Wil jij je krachtiger voelen? Sterker in je schoenen staan? Doe dan mee met de Krachtige Gedachten Challenge.