Je kunt je leven… WAT?!? …helen?

Je kunt je leven helen is de titel van het boek van Louise Hay. En ook de naam van mijn cursus die hoort bij dit boek. Eerlijk is eerlijk: ik vind het een suffe naam. En een tikkie zweverig. Wat wordt er nou precies mee bedoeld? Hoezo, je leven helen? Wat is dat dan? En hoe dan? Daar ga ik nu wat meer over vertellen.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Jouw waarheid

Alles wat je gelooft over jezelf, over je leven, is jouw waarheid. Zodra je gaat inzien dat het niet DE waarheid is, dat alles wat je denkt niet per se waar is, geeft dat al veel rust en inzichten. Jouw overtuigingen zijn niet DE waarheid en de wereld om je heen zie je vanuit jouw eigen waarheid, met jouw bril. In de NLP noemen we dat: jouw model van de wereld. Dat is hoe jij de wereld ziet, met al jouw filters, met jouw overtuigingen, herinneringen, emoties, normen en waarden.

Belemmerende overtuigingen

Je hebt natuurlijk veel helpende overtuigingen, en waarschijnlijk ook heel wat belemmerende overtuigingen. Je kunt je ontdoen van deze belemmerende overtuigingen. En je kunt de patronen waar je in zit, doorbreken. En dat is meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een proces, een reis. Een heling van jezelf. Want het kan niet anders, dan dat je eerlijk naar jezelf gaat kijken. Dat je milder naar jezelf gaat kijken. Meer liefdevol naar jezelf bent en dus ook de wereld om je heen. Dan ben je bezig met je leven te helen.

Vergeven

Zodra je hiermee bezig bent, is de kans groot dat je ook terecht komt in het stuk vergeven. Vergeven van jezelf, van alles wat je in je leven anders had willen doen. En misschien het allermoeilijkste: het vergeven van de mensen die je in het verleden iets hebben aangedaan. Misschien wel verschrikkelijke dingen. Als het lukt om jezelf hiervan te bevrijden, dan zal dit zoveel lucht, licht en vrijheid geven!

Blokkades

Je kunt je vast voorstellen dat als je rondloopt met heel veel schuldgevoel, zelfkritiek, wrok naar het verleden, allerlei angsten en beperkende gedachten en negativiteit, dat je je hierdoor meestal niet licht, vol liefde en vertrouwen voelt. Verder geloof ik dat deze angsten, die kritiek op jezelf, haat en wrok, opgekropt verdriet, allemaal invloed hebben op je lichamelijke gesteldheid. Louise Hay spreekt van De Grote Vier. De vier grootste blokkades die invloed hebben op je leven en je lichaam. Hier lees je er meer over.

Een goede emotieregulering is ontzettend belangrijk, als emoties niet kunnen of mogen stromen, blijven ze vastzitten in je lijf. Dus hier besteed ik tijdens mijn cursussen en trajecten veel aandacht aan.

Dus, kun je je leven helen?

Door jezelf te steunen, door jezelf lief te hebben, door eerlijk te kijken naar jezelf, door verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedachten, gevoel en gedrag, daarmee kan je zoveel veranderen! Je leven zal totaal anders zijn! Want als jij je ontdoet van belemmerende overtuigingen, als jij meer zelfliefde voelt, jezelf niet meer bekritiseert en veroordeelt, kan het niet anders dan dat je je anders gaat gedragen, dat je andere emoties gaat voelen, dat je andere gedachten hebt. En dat de wereld om je heen anders op jou reageert. Dus ja, je kunt je leven helen!

Je lichaam helen

En daarbij aansluitend: kan je ook je lichaam helen? Ik denk het wel. Niet altijd. Maar ik kan je zeggen: ik heb tijdens mijn cursus al heel bijzondere dingen zien gebeuren. En ook bij mezelf. Op dit moment ben ik bezig mezelf te ‘helen’ van hooikoorts. Als mij dit helemaal lukt, spring ik een gat in de lucht. Ik ben al op de goede weg. Volgens Louise Hay hebben alle ziektes en kwalen een mentale oorzaak. Ik ben het hier niet honderd procent mee eens, maar dat onze emoties, onze gedachten van invloed zijn op ons lichaam is voor mij een vaststaand feit. Hier vind je een meditatie om je lichaam te helpen helen.

Spannend

Ik geef nu al 14 jaar de cursus Je kunt je leven helen. Bijna al mijn cursisten en klanten zeggen dat ze het zooo spannend vinden om mee te doen aan een cursus of aan mijn 1-op-1 traject. Dat ze het eigenlijk wel willen, maar het uitstellen. Het niet durven.

En dat is heel normaal. Het kan spannend zijn om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Helemaal als je mij niet kent. Plus: wat kan je nou precies verwachten? Wat gaat er gebeuren? Je kan stuiten op veel weerstand, want je wil natuurlijk niet veranderen! Je wil dat alles blijft zoals het is. Dat is veilig, bekend, vertrouwd.

De cursus Je kunt je leven helen

Je kunt de cursus zowel fysiek in Goes volgen, maar ook online in combinatie met een 1 op 1 traject.

Wat we op een cursusavond doen, is eerst ingaan op vragen, hoe is het gegaan, wat zijn je successen. Huiswerk bespreken. Dan een stukje theorie, daarna vaak een oefening om te doen. Soms een meditatie. En je wordt direct door mij gecoacht. En dat is het voordeel van kleine groepjes: daar heb ik de tijd voor en vind ik heel fijn om te doen. Ik ga in op wat er is, waar je tegen aan loopt.

De bedoeling is dat iedereen de deur uit gaat met een heel goed gevoel. Dat komt omdat iemand zichzelf weer een stukje leuker vindt. Zichzelf meer accepteert en goed genoeg vindt. Dat zorgt voor een goed gevoel. En ook de verbinding onderling is heel fijn. Om te weten dat je niet alleen bent in je onzekerheid of in je ‘rare’ gedachten. Het is prettig als je een plek hebt waar je volkomen eerlijk kan zijn, waar je jezelf mag zijn, zonder dat er over je wordt geoordeeld.

En zo’n avondje is ook gewoon tijd voor jezelf. Jezelf ontwikkelen, groeien, tot inzichten komen… heerlijk toch.

Doe je mee?

Ik start binnenkort weer met een groepje in Goes, op dinsdagavond. We beginnen 14 juni. Je bent van harte welkom om mee te doen. Hier lees je meer. Woon je verder weg? Kijk dan even of de online versie iets voor je is. Zelfde theorie, zelfde oefeningen, en je krijgt 1 op 1 coaching van mij erbij zodat je flinke sprongen maakt in je ontwikkeling.