Omgaan met onzekerheid

Onzekerheid. Dat is iets waar bijna iedereen wel eens last van heeft, de ene meer dan de ander. Vroeger was ik de Koningin van de Onzekerheid. Ik voelde me in ontzettend veel situaties onzeker. Hoe kun je nou het beste omgaan met onzekerheid? Dat bespreek ik in deze blog.

Liever luisteren dan lezen? Dat kan hier.

Accepteer je onzekerheid

Hier heb ik al vaker over gesproken. Door je onzekerheid te accepteren, door het te zien als een deel van jezelf wat er mag zijn, kan je er makkelijker mee om gaan. Accepteer dat jij bent zoals je bent. Accepteer dat deel in jou dat zich onzeker voelt. Dát is pas echte zelfliefde, dat je kunt houden van alle delen van jezelf. Ook van de delen die je zou willen veranderen. Geloof me, door je onzekerheid te accepteren, door het er te laten zijn, door het te omarmen, kun je het veel beter loslaten. Wees lief voor het onzekere deel van jou! Dit is een mooie affirmatie om je erbij te helpen: ‘Ondanks mijn onzekerheid accepteer ik mezelf volledig.’

Onderzoek je onzekerheid

Waar komt je onzekerheid vandaan? Grote kans dat dit is ontstaan in je kindertijd. Misschien ben je gepest, werd je niet gezien door je ouders, of je moeder was heel onzeker en je bent haar gedrag gaan kopiëren. Welke angst zit er, welke overtuigingen zorgen ervoor dat jij je onzeker voelt? Is het angst om afgewezen te worden? Angst er niet bij te horen? Of ben je vooral bezig met wat anderen van je vinden? Heb je geen vertrouwen in jezelf, dat je om kan gaan met een bepaalde situatie? Hou je jezelf graag veilig? Is het angst om uit je comfortzone te stappen? Om de controle los te laten? Kijk eens of je het precies kan verwoorden. Dat kan overigens in de ene situatie anders zijn dan de andere.

Het zit in je hoofd

Besef je goed dat het vooral in je eigen hoofd zit. Je hebt een verhaal gecreëerd rondom de situatie waar je in zit. Je gaat er (onbewust) van uit dat je zal worden afgewezen, dat mensen iets van je gaan vinden. Of dat je niet kan dealen met een bepaalde situatie. Je hebt uit ervaringen in het verleden een conclusie getrokken. Je bent iets gaan geloven over jezelf, over de wereld om je heen. Maar dit is niet de waarheid. Het is iets waar jij in gelooft. Wat jij zelf hebt gecreëerd in je hoofd. Je vult dingen in, je denkt alvast voor anderen, je trekt je eigen conclusies, je neemt dingen aan, etc.

Niet iedereen let op jou

En dit sluit aan bij het vorige punt. Niet iedereen let op jou! Ook dat zit in je eigen hoofd. Soms kunnen we enorm bezig zijn met te bedenken wat anderen van ons vinden, of we niet te gek doen, of wel aardig genoeg zijn, hoe we eruit zien, etc. Besef je dat iedereen alleen maar met zichzelf bezig is! Andere mensen houden zich niet zo met jou bezig zoals jij denkt dat ze doen.

En trouwens, als mensen iets van je vinden, nou en? We denken dat als mensen iets van ons vinden, dat je opeens minder waard wordt als mens bij wijze van spreken. Maar ook als jij een blunder maakt, per ongeluk iets geks doet of zegt, dan verandert dat niks aan hoe jij bent en wie jij bent. Jij bent nog steeds gewoon jezelf.

Vergelijk jezelf niet met een ander

Wat ook kan helpen in het omgaan met onzekerheid: vergelijk jezelf niet met een ander. Kijk alleen naar een ander als je die als voorbeeld ziet. Met als gedachte: als hij of zij dit kan, kan ik het ook! Dan kun je je laten inspireren. Maar alleen kijken wat anderen hebben met het gevoel dat jij het niet hebt, of alleen maar kijken wat anderen kunnen en dat jij dat niet kan, daarmee voel je je alleen maar slechter over jezelf. Iedereen is anders. Iedereen loopt zijn eigen weg. Jij bent jij en dat is oké!

En wat ook nog eens het geval is, vaak denken we dat iemand heel veel zelfvertrouwen heeft. Maar de realiteit is dat dit niet eens zo is. Soms doen mensen alsof ze zeker van zichzelf zijn, terwijl ze zich diep van binnen juist heel onzeker voelen. Het grotendeel van de mensen voelt zich onzeker, misschien helpt dat besef je ook een beetje.

Met kleine stapjes meer zelfvertrouwen

Door steeds een heel klein beetje uit je comfortzone te gaan, groeit je zelfvertrouwen. Je kunt dingen vermijden die je spannend vindt, daarmee hou je je veilig, alleen dan verandert er niks. Dus als je wil werken aan je zelfvertrouwen, neem dan eens kleine stapjes uit je comfortzone. Doe iets wat je eng vindt. En vier daarna een feestje, want je hebt het gedaan, jippie! Vier je successen, wees trots op jezelf!

Dat waren manieren hoe je kunt omgaan met onzekerheid. Wil jij nou ook meer zelfvertrouwen, dan kan je mijn wandelmeditatie Meer Zelfvertrouwen gratis downloaden. En doe vooral ook mee met de cursus Je kunt je leven helen. Dat kan zowel fysiek in Goes als online als onderdeel van mijn 1 op 1 traject. Van harte welkom!