Zing je blij
15-09-19

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Een gedachte waarbij je iets loslaat en/of een gedachte die je ondersteunt in het bereiken van je doel. Een gedachte die er voor zorgt dat je je geen slachtoffer voelt van een situatie, maar die jou de kracht geeft om te veranderen. Hierbij is het wel belangrijk om niet zomaar ‘positieve’ zinnen te roepen, maar dat je iets kiest waar jij een heel goed gevoel van krijgt. Soms is het even zoeken naar iets wat bij je past en fijn voelt. Wat kun je doen met een affirmatie?

  • Je kunt hem opschrijven op een briefje en deze op je spiegel hangen, naast je bed leggen, in je portemonnee stoppen.
  • Je kunt hem regelmatig in een schriftje schrijven.
  • Je kunt hem denken als je aan het fietsen bent, in de rij bij de kassa staat te wachten, als je aan het stofzuigen bent.
  • Je kunt hem hardop zeggen.
  • Je kunt hem tegen jezelf in de spiegel zeggen. Dat heeft veel kracht! Kijk jezelf dan wel zo liefdevol mogelijk aan. En niet ondertussen tegen jezelf zeggen dat je haar stom zit en je een onderkin hebt. 
  • Je kunt hem zingen. Heel hard. In de auto. Of onder de douche 🙂 Voor instant blijheid.
  • Gebruik een affirmatie als wachtwoord. Ikbenleuk! of ikverdienLIEFDE!
  • Maak hem visueel. Schrijf je affirmatie op een stuk karton, plak plaatjes en woorden erbij die er voor jou bij horen. Zorg ervoor dat je enorm blij wordt als je er naar kijkt. 
  • Je kunt hem door mij laten bewerken met een foto erbij (zoals de affirmatie die hierboven staat), en opslaan op je telefoon. Eventueel als beginscherm zodat je hem regelmatig ziet. Wil je dat? Laat het me weten. Geef aan welke affirmatie je wil hebben en wat voor soort foto je wil. Stuur ik hem naar je op, gratis en voor niks 🙂

Wil je voortaan automatisch post ontvangen met tips over het toepassen van de kracht van je gedachten en een portie inspiratie? Een reminder voor het blijven werken aan het verhogen van je zelfliefde?

NATUURLIJK WIL IK DAT!

Loslaten van een stinksok
30-08-19

Tijdens de pelgrimsroute, die ik een paar weken geleden liep, kwam ik een zogenaamde koortsboom tegen. Hier kun je een lapje stof in hangen om iets los te laten (vroeger hingen ze er een lapje stof in van iemand die koorts had, vandaar de naam). De takken van de boom hingen best hoog, gelukkig stond er een muurtje naast (ook nog best hoog). Dus ik heb wel een beetje moeite moeten doen om iets los te laten :). Ik had geen lapje stof bij me, dus heb ik één van mijn sokken doorgeknipt, zodat ik hem in de boom kon knopen. Die ik al een hele dag aan had gehad overigens haha. Maar ik heb symbolisch iets losgelaten, dat voelt heerlijk.

Loslaten is iets waar veel over wordt gezegd. Ik denk dat als je de intentie hebt om iets los te laten je al een heel eind op weg bent. Eerst is het belangrijk om helder krijgen wát je precies wil loslaten. Je kunt van alles loslaten. Denk aan: een gedachte (straks gaat het mis), een overtuiging (ik ben niet goed genoeg), een angst (om afgewezen te worden), de behoefte aan een bepaalde situatie, jouw behoefte aan erkenning, je weerstand voor verandering, je zelfkritiek, je boosheid op anderen, je schuldgevoel, etc. 

Zodra je weet wat je los wil laten, zeg het. Maak er een affirmatie van. Ik laat mijn angst om afgewezen te worden los. Ik laat mijn weerstand voor verandering los. Ik laat mijn schuldgevoel los. En laat het dan ook los. Vertrouw erop dát je het ook los laat. En richt je aandacht daarna op wat je wél wil. Ik voel me liefdevol en geliefd. Ik ben bereid om te veranderen. Ik vergeef mezelf. Zeg dit vaak tegen jezelf! En voel je alsof het al zo is. Voel je geliefd, voel dat je kan veranderen. En wees dankbaar!

Wil jij dat ook? Leren loslaten? Op dinsdagavond 3 september start ik met de basiscursus ‘Je kunt je leven helen’. Er is nog maar één plekje! Wil je meer informatie of even met me kennis maken? Laat het me weten!

JA, IK WIL MEER VAN MEZELF HOUDEN!

Geen gemekker
17-08-19

Vorige week liep ik de Walk of Wisdom, een pelgrimstocht rondom Nijmegen. Een prachtige route, echt een aanrader! Ik ben bezig met de NLP Post-Master opleiding en we zijn bezig met het blok ‘Spiritualiteit’. Volop leven vanuit je hart. Dus deze wandeling vond ik heel mooi passen bij dit onderwerp. Samen met mijn vriendin Ineke (zij volgt dezelfde opleiding) hebben we de halve route gelopen. Een wandeling vol inzichten en inspiratie. Bij iedere stap iets los laten en op weg naar meer zelfliefde. En het heeft mij veel opgeleverd. Dat lees je hieronder!

Heel veel regen…

De eerste dag begon het te regenen. Heel veel regen. Mijn eerste reactie was te roepen: getsie, bleh, jammer. Maar ik besefte gelijk dat ik hiermee helemaal NIKS aan de situatie zou veranderen. Het gaat er niet minder hard door regenen. Dus: geen gemekker, de regen accepteren, nemen zoals het komt. En dit hebben we deze dagen veel kunnen oefenen: harde wind, zere benen, spierpijn, blaren. Mopperen maakt de omstandigheden niet beter. Je kunt wel veranderen hoe je er mee om gaat en je gedachten op dat moment bijsturen. En vol vertrouwen zijn dat alles goed komt en dat alles wat je nodig hebt, naar je toe komt op het juiste moment. En blij zijn dat iemand ooit de poncho heeft uitgevonden. Dus: wees lief voor jezelf, mopper minder en kijk wat het met je doet.

Verder hebben we veel gepraat over verwachtingen loslaten. Ik kwam er achter dat ik heel veel verwachtingen heb. Van mensen, van mezelf, van het leven. Tijdens de wandeling ben ik heel bewust geworden van mijn verwachtingen die ik steeds had, en heb sommige losgelaten. Met minder verwachtingen ben je eerder tevreden met de situatie. Dus meer tevredenheid en dankbaarheid! Probeer maar eens bewust te zijn van de verwachtingen die jij hebt. Verwachtingen creëer je zelf. En als iets niet gaat zoals je verwacht, hoe reageer je dan? Lukt het jou om bepaalde verwachtingen los te laten?

Helpt dat echt? Ja dus!
03-08-19

Als je je bewust wordt van je eigen gedachten, zul je merken dat deze waarschijnlijk niet altijd even leuk, fijn en liefdevol zijn. En al deze gedachten die je tegen jezelf (vaak onbewust) zegt (wat stom van me, het gaat me toch niet lukken, ik ben een slappeling, ik verdien dit niet) geloof je. Maar wie zegt dat het waar is? Jij! Maar andere, positievere gedachten, zijn net zo waar. Dus als jij er voor zou kiezen om andere gedachten te denken, kunnen deze ook waarheid voor jou worden.

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Er wordt mij soms gevraagd of het echt helpt, zo’n affirmatie. Is het niet jezelf voor de gek houden? Ja, misschien wel. Maar als je tegen jezelf zegt dat je niet mooi bent, of te dik of te lelijk of te dom of te groot of te klein of te bang of niet goed genoeg, ben je jezelf dan niet voor de gek aan het houden? En natuurlijk is het belangrijk dat je een affirmatie maakt die goed voelt. Het kiezen voor een juiste affirmatie is soms zoeken en proberen, zodat je op het randje zit van ‘ik geloof er nog niet in maar het zou best eens kunnen’. 

Heel belangrijk is dat je eerst iets los laat. Overtuigingen zijn vaak jarenlang aanwezig, deze zijn niet zomaar verdwenen door het roepen van positieve zinnetjes. Eerst die overtuiging loslaten dus! Dat kan ook door een affirmatie, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik laat mijn angst voor afwijzing los’ of ‘ik laat de overtuiging los dat ik niet goed genoeg ben’. Ook hier is het van belang de goede affirmatie te vinden.

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat het helpt. Ik ben al 25 jaar met affirmaties aan de gang. En heb heel veel belemmerende overtuigingen (zoals ‘niemand luistert naar me’) en angsten (bijvoorbeeld praten tegen vreemde mensen, auto rijden) los gelaten en vervangen door helpende gedachten. Hierdoor vind ik mezelf leuk en goed zoals ik ben. En dat maakt het leven echt veel fijner!