Maak je dromen waar…. en doe het NU!

Terugkijkend naar 2019 heb ik wel een super jaar gehad. Mijn NLP opleiding afgerond, waarin ik o.a. heb gewerkt aan het loslaten van mijn behoefte aan controle. En me meer zichtbaar maken. Met als resultaat dat ik uit de praktijk die ik samen met mijn moeder had, ben gestapt. En me eindelijk heb ingeschreven bij de KvK, mezelf zichtbaar heb gemaakt op social media, ik heb folders gemaakt, een website in elkaar geflanst, me verdiept in e-mailmarketing, een e-book geschreven, mezelf nog beter gemaakt in coachen, twee van mijn cursussen onder de loep genomen en flink aangepast, nieuwe lessen ontwikkeld en een nieuwe cursusruimte gebouwd.

En tussen de bedrijven door ook nog gewoon gewerkt, voor mijn gezin en hond gezorgd, geholpen op school, sociale leven onderhouden en hier en daar wat ‘verdwaalde’ pubers opgevangen. En dit alles vrijwel zonder stress. En ik zeg dit alles niet omdat ik veren in mijn kont wil stoppen. Maar ik wil de boodschap aan jou geven: als ik het kan, kan jij het ook! Wat heb jij gedaan afgelopen jaar? Heb je gewerkt aan je dromen, aan je doelen, aan je persoonlijke groei? Of was het jaar zo voorbij en heb je het gevoel dat alles nog hetzelfde is? Wacht je tot je meer tijd hebt, tot je meer geld hebt, tot je slanker bent, tot je ergens beter in bent, tot je meer zelfvertrouwen hebt? Nee, doe het NU! Ga opschrijven waar je december 2020 wil staan. Wat zijn je dromen, wie ben je? En hoe voel je je? En voel nu al hoe het zou voelen als je die persoon bent. Voel het, voel het borrelen in je, voel je dankbaar, voel je enthousiast en blij. Ga iets doen, neem de eerste stap, ook al is het spannend of eng. Go for it! WANT JIJ KUNT DIT!

YES! Ik voel me onzeker!

Zo’n twaalf jaar geleden heb ik de opleiding gevolgd tot trainer in de filosofie van Louise Hay, zodat ik de cursus ‘Je kunt je leven helen’ mag geven. Heel intensief en vooral ook heel leerzaam. De grootste les die ik heb geleerd, is het accepteren van mijn onzekerheid. Ik dacht daarvoor altijd: ‘Als ik niet meer onzeker ben, dan ben ik pas goed.’ Misschien herken je dit wel. Of soortgelijke gedachten. ‘Als ik slanker ben, dan pas heb ik een positiever zelfbeeld.’ ‘Als ik minder perfectionistisch ben, dan ben ik een gelukkiger mens.’ ‘Als ik niet meer zo snel geïrriteerd ben aan mijn kinderen, dan ben ik een goede moeder.’ Jammer, zo werkt het niet. Het werkt precies andersom. Als je jezelf accepteert, word je minder onzeker. Als je een positiever zelfbeeld hebt, voel je je slanker. Als je je gelukkiger voelt, kun je je perfectionisme beter loslaten.

Dus ik heb gewerkt aan het accepteren van mijn onzekerheid. Want dat was een deel van mezelf dat ik afwees. Want ik mocht van mezelf niet onzeker zijn. En dit was een heel proces. Terwijl ik de opleiding volgde, werkte ik ook met een oefengroepje. Een groepje mensen, die de cursus bij mij volgden waarop ik het geleerde kon toepassen. Als ik hier nu aan terug denk, was dit echt tenenkrommend soms haha. Wat was ik zenuwachtig, ik vond het doodeng. En ik lag na zo’n les vaak wakker omdat ik vond dat ik heel veel dingen niet goed had gedaan. Omdat ik zo onzeker was, zei ik echt niet de juiste dingen tijdens de lessen, ik stond niet in verbinding met de cursisten en niet met mezelf. Maar ik heb het wel gedaan. En in de loop der tijd vond ik het steeds minder eng en werd ik steeds zekerder van mezelf. En nu doe ik het met ontzettend veel plezier.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ik ontzettend goed weet hoe het voelt om je onzeker te voelen. En dat ik ook weet hoe het voelt om dit los te kunnen laten. En daarin is de eerste stap het accepteren van je onzekerheid. Of je angst. Of je perfectionisme. Begin er mee. NU. Niet morgen. Of volgende week. Of volgend jaar. Of als je meer tijd hebt. NU. Zeg tegen jezelf: Ik accepteer mijn onzekerheid. Ik accepteer mijn perfectionisme. En de volgende keer als je je onzeker voelt, veroordeel jezelf dan niet. Zeg tegen jezelf dat het mag. Geef jezelf toestemming om je onzeker te voelen. Want jij bent helemaal goed zoals je NU bent! YES! Geloof dit en voel dit!

Kerstgedachte

Inmiddels zit ik al heel wat jaren in de activiteitencommissie van de school van mijn dochter. Van de week besefte ik ineens dat ik de laatste weken tijdens de activiteiten (kerstdiner organiseren, versieren van de school) vooral aan het mopperen was en ook heel onaardig over anderen aan het praten was. Ik voelde me best wel schuldig. En dit heb ik daarna weer los gelaten, zodat ik kan kijken wat er nou écht aan de hand is. Ik geloof namelijk dat als je je irriteert aan iemand, dat ALTIJD iets zegt over jezelf en niks over de ander. En ja, dat vereist dus zelfreflectie. Kan confronterend zijn. En ook zo bevrijdend! Want als jij er voor kiest niet de ander de schuld te geven van jouw ongemak, dan ben je zelf verantwoordelijk en stap je uit de slachtofferrol. Jij beslist zelf hoe jij je voelt en niet een ander!

Stel dat je heel perfectionistisch bent. En een collega maakt een opmerking over iets wat je bent vergeten. Dan zou je boos kunnen worden op je collega, want zij zit altijd zo te zeuren en iedereen vergeet wel eens wat. En dan kun je aan anderen gaan vertellen over die zeurende collega en zo wordt het probleem alleen maar groter. Terwijl zij het waarschijnlijk heel goed bedoelde en je alleen maar wou helpen.

Als je weet hoe het werkt. Dan maakt die collega die opmerking en je bent je er bewust van dat er iets in je wordt getriggerd. Ze drukt op je ‘rode knop’ zeg ik altijd. Je patroon gaat in werking. Als je weet waar dit vandaan komt, snap je waarom je zo geraakt bent door de opmerking. En als je dit dan kunt accepteren, dan kun je het loslaten. Dan bedank je je collega. En je kunt er voor kiezen om iets te gaan doen aan je perfectionisme. Want als jouw perfectionisme minder wordt, zal je ook niet meer getriggerd worden door die opmerking van je collega.

En dit sluit mooi aan bij mijn kerstwensen voor jou. Wees mild voor de ander en vooral lief voor jezelf. Behandel jezelf met liefde. Durf eerlijk naar jezelf te kijken. Zet kleine stapjes op weg naar een nog mooier leven. En doe het NU! Zeg nu op dit moment iets liefs tegen jezelf. Fijne kerst!

Jezelf fijner voelen in 5 stappen

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Met hierbij als doel je fijner te voelen. Het gebeurt regelmatig dat er standaard affirmaties worden gebruikt. Na 25 jaar affirmatie-ervaring kan ik wel zeggen dat echt niet iedere affirmatie voor iedereen werkt. Als je je ontzettend rot voelt, helpt het meestal niet om voor de spiegel te staan en te roepen: ‘Ik voel me fantastisch!’ Vind je jezelf te dik dan geloof je jezelf echt niet als je zegt ‘Ik ben slank’. Het is enorm belangrijk dat je leert voor jezelf een passende affirmatie te maken. Of eigenlijk te kiezen voor een meer passende gedachte.

Als je je heel verdrietig voelt, dan kun je er voor kiezen om hierin te blijven hangen. Of je kiest ervoor om de gedachte die voor dit verdriet zorgde los te laten. Ik hoor vaak dat dit moeilijk is. NEE, het hoeft niet moeilijk te zijn! Dit is ook iets wat je jezelf vertelt. Stel dat je tegen jezelf zou zeggen dat het makkelijk is? Het is een kwestie van doen. Ik merkt dat het mij steeds beter en sneller lukt. Ik heb een stappenplan gemaakt hoe ik het doe, misschien heb je hier iets aan.

 1. Het begint bij het opmerken van een gevoel. Bijvoorbeeld verdriet.
 2. Observeer welke gedachten ervoor zorgen dat je je verdrietig voelt. Stel de situatie is dat twee vriendinnen van je gezellig samen gaan shoppen en je bent niet mee gevraagd. Misschien voel je je dan afgewezen. Gedachten zouden kunnen zijn: ‘Waarom vragen ze me niet. Ik vind het niet leuk dat ik niet mee mag. Ze vinden me niet leuk en gezellig genoeg. Ik vind het niet eerlijk. Ik ben niet leuk genoeg. Ze vinden me geen goede vriendin.’
 3. De kunst is om nu niet boos op jezelf te worden dat je deze gedachten hebt. Wees mild naar jezelf. Het is oké om deze gedachten te hebben, accepteer dat het zo is.
 4. Dan maak je bewust een keuze om deze gedachte los te laten. Vraag jezelf af hoe jij je zou voelen zonder deze gedachten. Je heb een keuze: je kan je hier rot over blijven voelen. Of niet. Is het zo simpel? Ja, dat kan zo simpel zijn.
 5. Kies voor een meer passende gedachte. Een gedachte die een beter gevoel geeft en waar je nog in kunt geloven. ‘Ze hebben het samen heel leuk. Ik ga zorgen dat ik het nu ook gezellig heb. Dat ze me niet mee vragen zegt niks over mij. Ik ben goed zoals ik ben.’ En zo kun je stap voor stap zorgen dat je je steeds fijner gaat voelen.

Dus als je zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor jouw gevoel en dingen wil veranderen: ga aan de slag met de bovenstaande stappen. En ga er alsjeblieft van uit dat het makkelijk is. Laat je me weten wat het voor je doet?

stoppen met zelfkritiek

Ik werk ook als diëtist en ik kom zó veel vrouwen tegen die zeggen dat ze zichzelf walgelijk, dik, vies, smerig vinden. Ik vind dit ZO erg om te horen. Stuk voor stuk zijn het mooie, leuke, gezellige, fijne, lieve vrouwen. En als het dan bijvoorbeeld niet lukt om af te vallen, zeggen ze tegen zichzelf dat ze een mislukkeling zijn, een loser, een slappeling.

Dit is wat ik er over wil zeggen. STOP ER MEE! Stop met jezelf naar beneden halen, jezelf kleineren, jezelf bekritiseren, jezelf haten, je lichaam haten. Stop met jezelf te vergelijken met een ander. En begin met houden van jezelf. Wees lief voor jezelf, zorg voor jezelf, verzorg je lichaam liefdevol, zeg leuke dingen tegen jezelf, wees mild voor jezelf. En wacht hier niet mee tot je slanker bent, meer zelfvertrouwen hebt, meer tijd hebt, meer geld hebt, een leukere relatie hebt, tot alles anders is. Dan denk je net verkeerd om. Begin eerst met jezelf waarderen, liever te zijn voor jezelf. En daarna volgt de rest.

Ik dacht vroeger: ‘als ik meer zelfvertrouwen heb, dan pas ben ik goed’. Ik kwam er achter dat het zo niet werkt. Ik heb toen gewerkt aan het accepteren van mijn onzekerheid. Wat er voor heeft gezorgd dat ik mezelf meer accepteerde. Wat weer resulteerde in meer zelfvertrouwen. Het werkt dus andersom. Eerst acceptatie van wat er is, dan kun je het loslaten en dan is er ruimte voor iets nieuws.

Als je jezelf leuker gaat vinden, dan ga je automatisch beter voor jezelf zorgen. Zowel qua beweging, slaap en voeding. En dan kun je ook beter grenzen aangeven bijvoorbeeld. En dan ben je ook minder kritisch voor jezelf. Zodat het niet meer nodig is om ’s avonds uitgeput en gefrustreerd neer te ploffen op de bank met een zak chips en een fles wijn.

Want hoe kun je ooit afvallen als je de hele dag tegen jezelf zegt dat je dik bent en het niet waard bent. Hoe kun je van jezelf gaan houden als je tegen jezelf zegt dat het nooit goed genoeg is. Dat jij niet goed genoeg bent. Wacht hier niet mee, doet het NU. Zie in dat JIJ mooi bent, bijzonder bent, uniek bent. Jij hebt een verhaal, jij bent waardevol. Ik geloof het. Ik geloof in jou, jij ook?

in 6 stappen emoties loslaten

Vind jij het soms moeilijk om emoties los te laten? En blijf je er soms te lang in hangen? Misschien heb je dan iets aan de volgende stappen. Het HEEL-AL model; de stappen die je kunt zetten om emoties los te kunnen laten. 

Herkennen – het begint bij het herkennen van de emotie. Als je dit moeilijk vindt, probeer de emotie dan te plaatsen in één van deze zes categorieën. Vreugde & blijdschap, Angst, Boosheid, woede, frustratie, Afkeer en afschuw, Verdriet, verwondering en verbazing

Erkennen – mag je boos of verdrietig zijn van jezelf? Misschien heb je vroeger als kind gehoord of gevoeld dat je niet boos mocht zijn, of werd je verdriet weggewuifd (stel je niet aan, of: het valt toch wel mee). Of werd er gezegd dat je niet zo veel vragen moest stellen. Dan kan het zijn je hier een overtuiging over hebt die je tegen houdt om je emoties te erkennen. Deze stap is eerst nodig, voordat je naar de volgende stap kan. 

Ervaren – ervaar de emotie. Dit kan spannend zijn, als je dit niet gewend bent. Misschien stop je je emoties weg onder een reep chocolade of zak chips. Zet eventueel een wekker of vijf minuten. En ga dan rustig zitten, ga met je aandacht naar je emotie en voel waar je deze voelt in je lichaam. Als je boos bent, helpt het misschien wel om heel hard op een kussen te slaan. Als je verdrietig bent, kun je huilen. Geef jezelf toestemming. 

Leren – onderzoek deze emotie. Waar komt deze vandaag? Wees eerlijk naar jezelf toe. Welke overtuiging of angst zorgt voor deze emotie? Ik had vroeger de overtuiging dat er niet naar me werd geluisterd. Dus op het moment dat ik dacht dat er niet naar me werd geluisterd, kon ik heel boos worden. Nu heb ik deze overtuiging losgelaten dus deze situatie komt niet meer voor. Het kan zijn dat je boos wordt als je steeds over je grenzen heen laat gaan. Ik geloof dat als je boos wordt op iemand, dat meer zegt over jezelf dan over een ander. Dus als je op deze manier naar situaties gaat kijken, stap je uit je slachtofferrol en neem je de regie in eigen handen.  

Accepteren – kun je deze onderliggende oorzaak accepteren? Wees liefdevol en mild naar jezelf. Accepteer jezelf zoals je bent. Dus ook je angsten en onderzekerheden.

Loslaten – als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je loslaten. Wees bereid om los te laten. En laat het gaan. 

Bij sommige emoties kun je hier snel doorheen gaan. En soms doe je er misschien wel jaren over. En soms is het nodig om steeds kleine stukjes los te laten van emoties die al lang vast zitten. 

Vind je bovenstaande interessant en wil je hier meer van weten en het echt gaan toepassen? Dit is één van de vele onderwerpen die ik behandel tijdens mijn cursus ‘Je kunt je leven helen’. Je leert hoe je de kracht van je gedachten in kunt zetten zodat jij meer liefde, vrijheid en vertrouwen gaat ervaren. En je gaat dit vooral zelf DOEN. Woensdagavond 19 februari start ik weer met een nieuwe groep. Wil je er bij zijn of wil je meer informatie? Check de link hieronder of beantwoord deze mail. Let op: tot 1 januari kun je gebruik maken van de Early Bird prijs! 

JA HIER WIL IK MEER VAN WETEN

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Laat het me weten als je hier vragen over hebt. En laat het me weten als je hier mee aan de slag gaat, vind ik super om te horen!

8 manieren om meer dankbaarheid te voelen

Lig je wel eens in bed te bedenken wat er niet goed is gegaan vandaag? Wat je anders had kunnen doen? Waar je ontevreden over bent? Of voel jij je dankbaar? Sta je hier wel eens bij stil? Wat is dankbaarheid precies voor jou? Voor mij is dankbaarheid een heel fijn, vreugdevol gevoel wat ik in mijn hart voel. Je dankbaar voelen is iets wat bijdraagt aan meer zelfliefde en zelfvertrouwen. Want wie ben je met het gevoel van dankbaarheid? Misschien denk je nu wel: Je hebt makkelijk praten Esmeralda, ik ben ziek / heb een stressvolle baan / geen fijne relatie / ontzettend irritante collega’s / depressieve gevoelens dus hoe kan ik me nu dankbaar voelen. Nou, juist door dit te oefenen en het gevoel vaker te ervaren kun je hier verandering in brengen. Misschien niet in de situatie, maar wel hoe je hier mee omgaat. Dus. Je meer dankbaar voelen. Hoe doe je dat?

 1. Kijk nu (ja nu!) om je heen en zie vijf dingen waar je dankbaar voor bent (bij mij op dit moment een warme knusse huiskamer, gezellige plantjes, mooi boek wat ik aan het lezen ben, mijn piano, lekker kopje thee).
 2. Leg je hand op je hart en sluit je ogen. Denk aan vijf mensen die in je leven zijn waar je heel dankbaar voor bent. Neem de tijd om aan deze personen te denken en wat ze voor je betekenen.
 3. Toon je dankbaarheid naar anderen zonder iets terug te verwachten. Stuur een kaartje. Vertel dat je het fijn vindt dat de ander voor je klaar staat. Geef een knuffel. Neem een bloemetje mee.
 4. Als je aan het wandelen of fietsen bent, wees bewust van dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dingen die je ziet, hoort, ruikt, voelt. Voel het gevoel van dankbaarheid door je heen stromen.
 5. Schrijf iedere avond voor je gaat slapen minimaal drie punten op waar je dankbaar voor bent. Dit is echt zo helpend! Want dan val je niet in slaap met het gevoel dat je iets niet goed hebt gedaan, maar met een gevoel van dankbaarheid. Mooi toch?
 6. Maak een collage. Pak een A4 en plak hierop plaatjes, teksten, woorden, foto’s van alles waar je dankbaar voor bent. Kijk hier naar als je gaat slapen en als je wakker wordt. Helpt direct voor een instant gevoel van dankbaarheid.
 7. Als je in de file staat of steeds voor een rood licht staat. Zoek ook dingen waar je dankbaar voor bent. Dat je überhaupt een auto of fiets hebt. Leuke muziek. De zon schijnt. Mopperen verbetert de situatie niet namelijk.
 8. Tijdens één van mijn lessen hadden we het over rekeningen die betaald ‘moeten’ worden. Dat zou je vervelend kunnen vinden. Je kunt het ook omkeren, namelijk dankbaar zijn voor elke rekening die je krijgt. Want dat betekent dat je een huis hebt, dat je licht en elektriciteit hebt, dat je de mogelijkheden hebt om iets aan te schaffen, dat je vuilnis wordt opgehaald, etc. Dus: wees dankbaar voor je rekeningen! 🙂

Kun je niet slapen: denk aan dingen waar je dankbaar voor bent! Ik hoor graag van je of je hier mee aan de slag gaat, laat je het me weten? Ik vind het leuk om iets van je te horen! 

5 manieren om minder kritisch te zijn op jezelf

Ben jij kritisch op jezelf? Ben jij kritisch naar anderen? Oordeel jij over anderen? Wat denk je bij jezelf (of zeg je tegen anderen) als je iemand op straat ziet lopen met blauw haar en ‘bijzondere’ kleding? En als er onkruid in de voortuin van je buurvrouw staat? En als je vriendin iets heeft gedaan wat jij nooit zou doen? En over de manier waarop je partner de vaatwasser inruimt? 

Mensen die veel kritiek hebben op een ander, hebben ook veel kritiek op zichzelf. Wat zeg jij tegen jezelf? Zeg je wel eens tegen jezelf dat je iets goed hebt gedaan? Ik was vroeger heel kritisch op mezelf. Ik vond dat ik dingen anders had moeten doen, anders had moeten zeggen, mezelf meer moest laten horen, vond het stom van mezelf als ik weer met een rood hoofd ergens had zitten stuntelen in een overleg. Sinds ik bezig ben met het vergroten van meer liefde en compassie voor mezelf, heb ik hier nauwelijks nog last van. En weet je: het voelt HEERLIJK! Natuurlijk vind ik dat ik dingen een volgende keer anders zou doen, maar ik weet dat ik altijd mijn best heb gedaan op dat moment. Met de kennis en de mogelijkheden die ik op dat moment had. 

Minder kritisch zijn op jezelf vergroot direct je zelfliefde en zelfvertrouwen. Wie wil dit nou niet? Dus volg de onderstaande vijf tips.

1. Wees bewust van wat je tegen jezelf zegt. Betrap je jezelf op kritische gedachten, stop er mee! Zeg tegen jezelf wat je wél goed hebt gedaan. Wees mild voor jezelf.

2. Stop met vergelijken. Een ander heeft misschien in jouw ogen een mooier huis, een slanker lijf, een betere baan. Stel dat jij in dat huis zou wonen, dan is er weer iemand anders met nóg een mooier huis. Vergelijken met een ander is zinloos, kost alleen maar energie en tijd. Zonde.

3. Streef niet naar de Perfecte Jij. Want je bent nu al goed zoals je bent. Want als je slanker bent, meer zelfvertrouwen hebt, in een groter huis woont, is het dan goed genoeg? Als je kritisch bent naar jezelf bent, is het nooit goed genoeg. Wees blij met jezelf zoals je nu bent. 

4. Schrijf iedere avond drie dingen op die je goed hebt gedaan. Want die zijn er! Wees liefdevol en mild voor jezelf! En ga dit ECHT doen! Desnoods voor een week. Doe het en ervaar wat er dan gebeurt. Magisch. 

5. Affirmeer. Jij bent goed zoals je nu bent. Echt! Zeg tegen jezelf: Ik doe alles zo goed als ik kan, en dat is goed genoeg. Ik accepteer mezelf zoals ik ben. Ik ben goed genoeg. Ik ben goed zoals ik ben. Kies een affirmatie die goed voelt en waar je blij van wordt. Zeg deze tegen jezelf zo vaak als je kan. Net zolang tot deze waarheid voor je is. 

Ik hoor graag van je of je iets aan deze tips hebt. Laat je het me weten? 

9 manieren om een affirmatie te gebruiken

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Een gedachte waarbij je iets loslaat en/of een gedachte die je ondersteunt in het bereiken van je doel. Een gedachte die er voor zorgt dat je je geen slachtoffer voelt van een situatie, maar die jou de kracht geeft om te veranderen. Hierbij is het wel belangrijk om niet zomaar ‘positieve’ zinnen te roepen, maar dat je iets kiest waar jij een heel goed gevoel van krijgt. Soms is het even zoeken naar iets wat bij je past en fijn voelt. Wat kun je doen met een affirmatie?

 • Je kunt hem opschrijven op een briefje en deze op je spiegel hangen, naast je bed leggen, in je portemonnee stoppen.
 • Je kunt hem regelmatig in een schriftje schrijven.
 • Je kunt hem denken als je aan het fietsen bent, in de rij bij de kassa staat te wachten, als je aan het stofzuigen bent.
 • Je kunt hem hardop zeggen.
 • Je kunt hem tegen jezelf in de spiegel zeggen. Dat heeft veel kracht! Kijk jezelf dan wel zo liefdevol mogelijk aan. En niet ondertussen tegen jezelf zeggen dat je haar stom zit en je een onderkin hebt. 
 • Je kunt hem zingen. Heel hard. In de auto. Of onder de douche 🙂 Voor instant blijheid.
 • Gebruik een affirmatie als wachtwoord. Ikbenleuk! of ikverdienLIEFDE!
 • Maak hem visueel. Schrijf je affirmatie op een stuk karton, plak plaatjes en woorden erbij die er voor jou bij horen. Zorg ervoor dat je enorm blij wordt als je er naar kijkt. 
 • Je kunt hem door mij laten bewerken met een foto erbij (zoals hierboven), en opslaan op je telefoon. Eventueel als beginscherm zodat je hem regelmatig ziet. Wil je dat? Laat het me weten. Geef aan welke affirmatie je wil hebben en wat voor soort foto je wil. Stuur ik hem naar je op, gratis en voor niks 🙂

Geen gemekker

Vorige week liep ik de Walk of Wisdom, een pelgrimstocht rondom Nijmegen. Een prachtige route, echt een aanrader! Ik ben bezig met de NLP Post-Master opleiding en we zijn bezig met het blok ‘Spiritualiteit’. Volop leven vanuit je hart. Dus deze wandeling vond ik heel mooi passen bij dit onderwerp. Samen met mijn vriendin Ineke (zij volgt dezelfde opleiding) hebben we de halve route gelopen. Een wandeling vol inzichten en inspiratie. Bij iedere stap iets los laten en op weg naar meer zelfliefde. En het heeft mij veel opgeleverd.

De eerste dag begon het te regenen. Heel veel regen. Mijn eerste reactie was te roepen: getsie, bleh, jammer. Maar ik besefte gelijk dat ik hiermee helemaal NIKS aan de situatie zou veranderen. Het gaat er niet minder hard door regenen. Dus: geen gemekker, de regen accepteren, nemen zoals het komt. En dit hebben we deze dagen veel kunnen oefenen: harde wind, zere benen, spierpijn, blaren. Mopperen maakt de omstandigheden niet beter. Je kunt wel veranderen hoe je er mee om gaat en je gedachten op dat moment bijsturen. En vol vertrouwen zijn dat alles goed komt en dat alles wat je nodig hebt, naar je toe komt op het juiste moment. En blij zijn dat iemand ooit de poncho heeft uitgevonden. Dus: wees lief voor jezelf, mopper minder en kijk wat het met je doet.

Verder hebben we veel gepraat over verwachtingen loslaten. Ik kwam er achter dat ik heel veel verwachtingen heb. Van mensen, van mezelf, van het leven. Tijdens de wandeling ben ik heel bewust geworden van mijn verwachtingen die ik steeds had, en heb sommige losgelaten. Met minder verwachtingen ben je eerder tevreden met de situatie. Dus meer tevredenheid en dankbaarheid! Probeer maar eens bewust te zijn van de verwachtingen die jij hebt. Verwachtingen creëer je zelf. En als iets niet gaat zoals je verwacht, hoe reageer je dan? Lukt het jou om bepaalde verwachtingen los te laten?

Werkt dat echt? Ja dus!

Als je je bewust wordt van je eigen gedachten, zul je merken dat deze waarschijnlijk niet altijd even leuk, fijn en liefdevol zijn. En al deze gedachten die je tegen jezelf (vaak onbewust) zegt (wat stom van me, het gaat me toch niet lukken, ik ben een slappeling, ik verdien dit niet) geloof je. Maar wie zegt dat het waar is? Jij! Maar andere, positievere gedachten, zijn net zo waar. Dus als jij er voor zou kiezen om andere gedachten te denken, kunnen deze ook waarheid voor jou worden.

Een affirmatie is een gedachte waar je bewust voor kiest. Er wordt mij soms gevraagd of het echt helpt, zo’n affirmatie. Is het niet jezelf voor de gek houden? Ja, misschien wel. Maar als je tegen jezelf zegt dat je niet mooi bent, of te dik of te lelijk of te dom of te groot of te klein of te bang of niet goed genoeg, ben je jezelf dan niet voor de gek aan het houden? En natuurlijk is het belangrijk dat je een affirmatie maakt die goed voelt. Het kiezen voor een juiste affirmatie is soms zoeken en proberen, zodat je op het randje zit van ‘ik geloof er nog niet in maar het zou best eens kunnen’. 

Heel belangrijk is dat je eerst iets los laat. Overtuigingen zijn vaak jarenlang aanwezig, deze zijn niet zomaar verdwenen door het roepen van positieve zinnetjes. Eerst die overtuiging loslaten dus! Dat kan ook door een affirmatie, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘ik laat mijn angst voor afwijzing los’ of ‘ik laat de overtuiging los dat ik niet goed genoeg ben’. Ook hier is het van belang de goede affirmatie te vinden.

Ik kan met volle overtuiging zeggen dat het helpt. Ik ben al 25 jaar met affirmaties aan de gang. En heb heel veel belemmerende overtuigingen (zoals ‘niemand luistert naar me’) en angsten (bijvoorbeeld praten tegen vreemde mensen, auto rijden) los gelaten en vervangen door helpende gedachten. Hierdoor vind ik mezelf leuk en goed zoals ik ben. En dat maakt het leven echt veel fijner!

Loslaten van een stinksok

Tijdens de pelgrimsroute, die ik een paar weken geleden liep, kwam ik een zogenaamde koortsboom tegen. Hier kun je een lapje stof in hangen om iets los te laten (vroeger hingen ze er een lapje stof in van iemand die koorts had, vandaar de naam). De takken van de boom hingen best hoog, gelukkig stond er een muurtje naast (ook nog best hoog). Dus ik heb wel een beetje moeite moeten doen om iets los te laten :). Ik had geen lapje stof bij me, dus heb ik één van mijn sokken doorgeknipt, zodat ik hem in de boom kon knopen. Die ik al een hele dag aan had gehad overigens haha. Maar ik heb symbolisch iets losgelaten, dat voelt heerlijk.

Loslaten is iets waar veel over wordt gezegd. Ik denk dat als je de intentie hebt om iets los te laten je al een heel eind op weg bent. Eerst is het belangrijk om helder krijgen wát je precies wil loslaten. Je kunt van alles loslaten. Denk aan: een gedachte (straks gaat het mis), een overtuiging (ik ben niet goed genoeg), een angst (om afgewezen te worden), de behoefte aan een bepaalde situatie, jouw behoefte aan erkenning, je weerstand voor verandering, je zelfkritiek, je boosheid op anderen, je schuldgevoel, etc. 

Zodra je weet wat je los wil laten, zeg het. Maak er een affirmatie van. Ik laat mijn angst om afgewezen te worden los. Ik laat mijn weerstand voor verandering los. Ik laat mijn schuldgevoel los. En laat het dan ook los. Vertrouw erop dát je het ook los laat. En richt je aandacht daarna op wat je wél wil. Ik voel me liefdevol en geliefd. Ik ben bereid om te veranderen. Ik vergeef mezelf. Zeg dit vaak tegen jezelf! En voel je alsof het al zo is. Voel je geliefd, voel dat je kan veranderen. En wees dankbaar!