Loslaten van verwachtingen van een ander

Wil je deze blog liever luisteren? Dat kan hier.

We leven vaak met allerlei verwachtingen die we hebben van anderen. Hoeveel last heb je hiervan en hoe kan je deze loslaten?

Mijn eigen ervaringen met verwachtingen

Een aantal jaren geleden bedacht ik me dat het wel eens interessant kon zijn om te onderzoeken welke verwachtingen ik had van een ander. Of het lukte om me hier zoveel mogelijk bewust van te zijn en om deze verwachtingen los te laten.

De uitkomst was: ik had ont-zet-tend veel verwachtingen. Van heel simpele dingen, zoals een kus van manlief bij het thuiskomen van zijn werk, tot meer ingewikkelde dingen, zoals een luisterend oor van een vriendin, hulp van andere mensen die ook bij een bepaald project betrokken zijn. Mijn leven stond (en staat) vol verwachtingen.

Soms verwachtte ik dingen omdat ze altijd zo zijn, zoals die kus van mijn man. Soms verwachtte ik dingen omdat ik vond dat dat zo hoorde (dat iemand beleefd tegen je is, iemand niet voordringt) of omdat ik dat had gevraagd bijvoorbeeld.

Dus: sommige dingen zijn logisch en terecht om te verwachten. Andere dingen niet.

Verwachtingen die je had in het verleden

Als andere mensen niet aan jouw verwachtingen voldeden, kan dat veel verdriet hebben veroorzaakt. Zeker als het mensen zijn waar je van houdt. Zoals je ouders. Misschien hebben je ouders niet de liefde gegeven die je verwachtte. Ze gaven je geen knuffel. Niet de erkenning die je nodig had. Ze luisterden niet naar je. Ze verwachtten misschien juist te veel van jou. Maar kan ook gaan om relaties die voorbij zijn, vriendschappen die zijn gesneuveld.

Vergeven

Vergeven van de ander, is niet goedkeuren van het gedrag van de ander. Wel de ander loskoppelen van de verwachtingen die je had. Jij had bepaalde verwachtingen, jij had bepaalde dingen gewild, de ander kon dat op dat moment niet waarmaken. Als je deze verwachtingen kan loslaten, kan je een stukje uit je verleden helen.

Louise Hay adviseert dit met behulp van een spiegel te doen. Zeg dan in de spiegel zogenaamd tegen de persoon die je hebt te vergeven: ik laat de verwachtingen die ik van jou, had, los. Ik vergeef je. Dit is iets wat veel weerstand op kan roepen. Wat heel moeilijk kan zijn. En wat tegelijkertijd heel veel moois kan opleveren.

Verwachtingen in het heden

Als je leven in de praktijk anders loopt dan dat jij had verwacht, dan veroorzaakt dat ergens wrijving. Je voelt je teleurgesteld. Boos. Verdrietig. Afgewezen.

Wat je kan doen is aangeven waar jij behoefte aan hebt. Of je kan je verwachtingen bijstellen. Zodra je niet meer van de ander verwacht dat hij of zij bepaald gedrag vertoont, kan je ook niet worden teleurgesteld. Met daarbij wel de kanttekening dat het ook niet de bedoeling is om over je grenzen heen te gaan of je eigen behoeften te negeren. Maar we willen zo graag de ander veranderen. Helaas…

Je kan vinden dat je verwachtingen terecht zijn. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Feit blijft dat jij een verwachting hebt van iemand en dat die niet uitkomt.

Loslaten van verwachtingen

Ga er eens mee oefenen. Als je je teleurgesteld voelt, wat is er dan aan de hand? Had je een verwachting die de ander niet heeft waargemaakt? Voel je je hierdoor misschien niet gehoord of gezien of zelfs afgewezen?

Onthoud dat dit alles zegt over jou. Want de ander kan niet altijd weten wat jij verwacht. En je kan ook niet van de ander verwachten dat hij of zij doet wat jij wil.

Verwachtingen kun je loslaten door het hardop of in je hoofd te benoemen. Ik laat de verwachting die ik had van Pietje, nu los. Ik kies ervoor om dit los te laten. Heeft kan je een hoop rust geven. Vrijheid. En het scheelt je een hoop gedoe.

Conclusie

Over het algemeen kan je zeggen: als je leven niet voldoet aan jouw verwachtingen voel je je niet zo goed. Voldoet het wel aan jouw verwachtingen (of overtreft het zelfs je verwachtingen), voel je je wel goed.

Je kunt dus óf zorgen dat je jouw verwachtingen bijstelt. Of zorgen dat het leven wél voldoet aan jouw verwachtingen. Iets om over na te denken.

Wil jij hieraan werken, plus aan nog veel meer onderwerpen rondom persoonlijke groei? Doe dan mee aan de live cursus ‘Je kunt je leven helen’ of aan mijn 1 op 1 traject.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *